Pedagoški delavci na izobraževanju

datum: 28.08.2019
kategorija: Novice

Občina Ajdovščina je že drugo leto zapored v sodelovanju s Filmsko osnovno šolo (AKMS) pred začetkom novega šolskega leta priredila strokovno izobraževanje, namenjeno pedagoškim delavcem. Predavanja so namenili ozaveščanju o pomembnosti duševnega zdravja med mladimi. Zbrane je na srečanju nagovoril tudi župan Tadej Beočanin.

Dvorano prve slovenske vlade so v torek, 27. avgusta, napolnili pedagoški delavci iz petih osnovnih šol in ene srednje šole. Izobraževanja, ki je bilo namenjeno pereči problematiki porasta duševnih bolezni med mladimi, se je udeležilo  250 pedagoških delavcev. Srečanje se je začelo z uvodnim nagovorom župana Tadeja Beočanina, s katerim je pedagoške delavce pozval, naj svoje poslanstvo še naprej uspešno prenašajo na mlajše rodove in jih spodbujajo k aktivnemu vključevanju v lokalno skupnost. Prav k aktivnem udejstvovanju mladih v lokalnem okolju pa spodbuja nov vzgojni program Občine Ajdovščina – Mladost na burji, ki ga je podrobneje predstavila Rozana Mužica z Inštituta za mladinsko politiko. Program je zasnovan na stopnjevalnem sistemu pridobivanja značk, ki so razdeljena na različne starostne stopnje in spodbuja otroke in mlade k vključevanju v družbeno koristne dejavnosti.  

izoNa pomembno vključenost mladih v skupnost pa sta v svojih predavanjih opomnila tudi osrednja predavatelja, gospa Anica Mikuš Kos, specialistka pediatrije in psihiatrije, častna meščanka občine Ljubljana in dr. Robi Kroflič, redni profesor na Oddelku za pedagogiko in andragogiko na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Predavanja so bilo v večji meri namenjena opominjanju na porast duševnih motenj med mladimi in o možnost preventivnega delovanja s pomočjo kulturno-umetnostne vzgoje.