Evropski dan terasirane krajine v Vrtovinu

datum: 22.08.2019
kategorija: Novice

Srečanje, ki ga pripravljata mednarodno združenje terasirane krajine (ITLA) in društvo Aqua Turris v sodelovanju s Fakulteto za arhitekturo, je namenjeno ozaveščanju o pomenu terasirane krajine in možnostih njenega izkoriščanja v naših krajih. Pester dvodnevni program se prične jutri, uvodnega srečanja se bo udeležil tudi župan Tadej Beočanin.

Cilj dvodnevna srečanja je povezati strokovnjake, ki raziskujejo pojave terasirane krajine ter iščejo inovativne načine njenega ohranjanja. Program se prične jutri z uvodnim srečanjem v sejni sobi Doma krajanov v Črničah. Ostale aktivnosti bodo potekale na različnih lokacijah po Vrtovinu. Da evropski dan teras poteka v Vrtovinu in okolici, ni ravno naključje, saj so prav tu dobro vidna oblikovana terasasta pobočja. Nanose zemlje s strmih pobočij so generacije prebivalcev kultivirale in ustvarile enkratno kulturno krajino.

V sklopu dvodnevnega programa, ki ga podpira tudi Občina Ajdovščina, bodo strokovnjaki z različnih področij predstavljali možnosti revitalizacije terasirane krajine v Sloveniji in svetu. Na terasastem območju Vrtovina bo udeležencem praktično prikazana obnova suhozidne terasne brežine. 

Na dogodku se bodo predstavljali lokalni ponudniki z domačini pridelki, organiziran bo izlet na sv. Pavel nad Vrtovinom in v druge kraje po Vipavski dolini. Srečanje se bo zaključilo z obiskom domače vinske kleti in razpravo o možnostih izkoriščanja terasirane krajine na našem območju.