»Odrinimo na globoko« – na Sinji vrh

datum: 19.08.2019
kategorija: Novice

Letošnja jubilejna, 25. mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas pod geslom »Odrinimo globoko« prav danes odpira svoja vrata na sinjevrški domačiji. Osrednji dogodek, dan odprtih vrat, bo v četrtek.

Geslo letošnje kolonije in razstav, ki bodo sledile, se navezuje na Sveto pismo. Kot so zapisali v tiskovnem sporočilu, v letošnjem geslu izpostavljajo pomembnost človeške globine in posameznikove osebne in družinske stiske. Vidik globine pa je moč razumeti tudi kot način umetniškega izražanja: »Mnogi umetniki ustvarjajo to, kar vidijo, da je sprejeto v družbi, kar se trži, kar podpira aktualna politika in moderni trendi, vendar pozabljajo, da mora pravi umetnik pogledati globoko vase in narediti to, kar duša in srce čutita

Na Sinjem vrhu bodo ustvarjali Lojze Čemažar, Andrej Jemec, Klementina Golija, Joso Knez, Nikola Marković, Nikolaj Mašukov, Noriaki Sangawa, Veljko Toman in Nina Zuljan. Izbranim udeležencem se bodo za dan ali dva pridružili tudi strokovni sodelavci in udeleženci lanske kolonije.

Ob ustvarjanju imajo umetniki napovedan bogat program. V torek se bodo udeleženci z mašo v cerkvi na Otlici zahvalili vsem umetnikom in posvetili spominu na pokojnega sinjevrškega gospodarja Hieronima Vidmarja. V sredo bodo obujali spomine na bogato zgodovino kolonije.  

Četrtek pa je dan, ko so na obisk k umetnikom vabljeni obiskovalci. Posebej povabljeni so slikarji, ki želijo za dobrodelni namen kolonije pokloniti svoje delo, dobrodošli pa so tudi drugi ljubitelji umetnosti. Ob 18. uri bo krajši kulturni program, avtorje in projekt bosta predstavili likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn in voditeljica projekta Jožica Ličen, kulturni program bodo oblikovali mladi z Gore. Pozdravna nagovora pripravljata župan Tadej Beočanin in koprski škof dr. Jurij Bizjak.

V petek pa se bodo umetniki poslovili od domačije in od nastalih umetnin, ki bodo nato do naslednje kolonije na poti po slovenskih in tujih galerijah. 

karitas