Konec tedna na Ustje

datum: 07.08.2019
kategorija: Novice

Na jutrišnji dan, 8. avgusta, se spominjamo tragedije vasi Ustje iz leta 1942, ki jo je v noveli Sodni dan na vasi opisal pisatelj dr. Danilo Lokar. Krajani ohranjajo spomin na dogodek z nizom prireditev v sklopu krajevnega praznika. Krajevna skupnost Ustje in Društvo Numulit.us pripravljata bogat tridnevni kulturno-družabni program. Slavnostni govornik na spominski slovesnosti v nedeljo bo župan Tadej Beočanin.

8. avgusta 1942 je italijanska vojska do tal požagala vas Ustje, skupaj z zaselkom Uhanje in ustrelila osem talcev. Tragedijo je v noveli Sodni dan na vasi slikovito opisal dr. Danilo Lokar in za zbirko novel z enakim naslovom leta 1959 prejel Prešernovo nagrado. Društvo Numulit.us in Krajevna skupnost Ustje spomin na ta dogodek ohranjata z večdnevnim praznovanjem.

Osrednji dogodek, spominska slovesnost letošnjega praznovanja, bo v nedeljo popoldan, s polaganjem venca k spomeniku pobitim talcem pod vasjo, spominsko mašo za žrtve ter spominsko slovesnostjo na osrednjem vaškem trgu. Slavnostni govornik na proslavi bo župan Tadej Beočanin, kulturni program pa pripravlja mladina z Ustij. Praznovanje se prične že v petek zvečer, ko bo pri sv. Janezu zadonela pesem Klape Plante. V soboto bo v večnamenskem prostoru potekala fotografska delavnica Modroris pod vodstvom fotografinje Polone Ipavec.

Najbolj pestro dogajanje krajevnega praznika na Ustjah bo v nedeljo. Po jutranjem Teku generacij s startom na Plošči se bo zgodaj popoldan prav tam odvila še briškoljada. Spominska slovesnost se bo pričela kmalu po 17. uri s polaganjem venca k spomeniku padlim pod vasjo. Večer se bo nadaljeval z odprtjem razstave del udeležencev delavnice Modroris v bližnjem večnamenskem prostoru ter zaključil z zabavo in plesom na Plošči.

 

Ustje krajevni praznik.jpg