Sopotnik prevozil 20.000 km

datum: 29.07.2019
kategorija: Novice

Zavod Sopotniki je z brezplačnimi prevozi za starejše v občini Ajdovščina začel septembra lani. Program poteka v sodelovanju Občine Ajdovščina in Zavoda za šport. Storitev se je med starostniki zelo dobro prijela, tako da je avtomobil, namenjen za prevoze, izkoriščen že optimalno.

Samo v prvem polletju je električni golf prevozil 12.800 km, povprečno 31 km na vožnjo. Teh je bilo 380, za volanom pa se je zvrstilo 18 prostovoljcev, ki so opravili 621 prostovoljnih ur. V bazi  uporabnikov je do konca junija registriranih že 131 starejših občanov. Največ prevozov so zabeležili marca (72), nakar so se prevozi ustalili pri številki 60, kar pomeni v povprečju tri prevoze dnevno. Storitev se namreč izvaja le ob delavnikih. Še vedno je velika večina prevozov vezana na obisk zdravnika, bodisi v bolnišnici v Šempetru ali Zdravstvenem domu Nova Gorica. Nekateri storitev uporabljajo redno, drugi občasno oziroma po potrebi. Prevladujejo ženske uporabnice.

Ob statistiki pa ne gre pozabiti, da storitev ni le suhoparni prevoz, temveč tudi druženje s prostovoljci, ki dobro vpliva na starostnike, saj socialne stike pogosto pogrešajo. Med prostovoljci prevladujejo mlajši upokojenci, je pa tudi nekaj mlajših. Predvsem je pomembno, da je avtomobil skoraj leto dni (20.000 km) preživel brez najmanjše praske. Prav varnost na cesti je eno od osnovnih pravil, ki se ga morajo prostovoljci držati. Zanje prirejajo tudi posebna usposabljanja.

Največkrat se storitve poslužujejo starejši iz Ajdovščine in bližnje okolice, počasi pa se vključujejo tudi krajani iz bolj oddaljenih vasi, denimo Gore. Prav širitev v zaledje predstavlja ajdovski enoti nov izziv, pravi Katarina Ambrožič, vodja oddelka za družbene zadeve, in dodaja: »Veseli smo, da so se brezplačni prevozi za starejše tako dobro prijeli. Odziv uporabnikov in prostovoljcev je res izjemen. Hvala vsem, ki pomagate pri izpeljavi projekta!«

Med temi je tudi ajdovski Fructal, ki poskrbi, da (so)potniki niso žejni.