Zapustil nas je petomajski nagrajenec Klavdij Koloini

datum: 29.07.2019
kategorija: Novice

Dober mesec dni po 80. rojstnem dnevu je umrl Klavdij Koloini, eden najvidnejših zborovodij pri nas in vsestranski kulturni delavec. Med drugim je bil ravnatelj Glasbene šole Ajdovščina, tajnik Zveze kulturnih organizacij Ajdovščina, pobudnik in organizator festivala Revolucija in glasba in koncertnih ciklov na Zemonu ter legendarni zborovodja MoPZ Srečko Kosovel iz Ajdovščine. Leta 1985 je prejel Petomajsko priznanje Občine Ajdovščina.

Maestro Klavdij Koloini je neločljivo povezan z rastjo in zgodbo o uspehu zbora Srečko Kosovel, ki ga je vodil od leta 1962 do 1995 z vsega eno letno prekinitvijo, torej celih 32 let. V tem obdobju je s Kosovelovci dosegel izjemne rezultate na domači in tuji zborovski sceni in zbor povzdignil v sam vrh moškega zborovskega petja. Slovensko pesem je velikokrat ponesel v svet (Argentina, Francija, Italija, nekdanja Jugoslavija, še prej Poljska in Češka).  V obdobju umetniškega vodenja je s Kosovelovci samo na vajah preživel 6 tisoč ur, vknjižil več kot 500 koncertov in priložnostnih nastopov, pri čemer ni vštetih še 20 tekmovanj.  Pevsko sobo Kosovelovcev po Klavdijevi zaslugi krasijo številne zlate in srebrne plakete s tekmovanja Naša pesem v Mariboru, priznanja za prvo, drugo in tretje mesto na tekmovanju Seghizzi v Gorici, prvo mesto v Scheveningenu na Nizozemskem, dve drugi mesti v Debrecenu na Madžarskem, drugo mesto v Varni v Bolgariji ...

Skozi njegovo umetniško vodenje se je zvrstilo več sto  pevcev iz Vipavske doline in okolice. Kot umetniški vodja Moškega zbora Srečko Kosovel je slovel kot izredno karizmatičen, dosleden in natančen interpret. Amaterskim pevcem je znal približati svetovno literaturo na preprost in razumljiv način. Njegove izvedbe so bile tako pri strokovni javnosti kot pri občinstvu izredno cenjene.

Pogreb bo v torek, 30. julija ob 18. uri na pokopališču v Vipavskem Križu.