Obujanje mlinarske in pekarske obrti na Ajdovskem

datum: 23.07.2019
kategorija: Novice

Občina Ajdovščina bo v okviru odobrene operacije sodelovanja lokalnih akcijskih skupin (LAS) »Domače in umetnostne obrti – dediščina in sodobnost« pod okriljem LAS Vipavska dolina obujala lokalni obrti mlinarstva in pekarstva, dve tradicionalno kmetijsko - gospodarski panogi Vipavske doline.

Na območju LAS Vipavska dolina bo Občina Ajdovščina v okviru operacije nagovarjala obrti mlinarstva in pekarstva z različnimi novimi metodami in pristopi. V operacijo so vključeni še trije drugi LAS-i s partnerji. Na območju LAS med Snežnikom in Nanosom se bodo ukvarjali z brivsko - frizersko obrtjo, na območju LAS Loškega pogorja s čevljarstvom, na območju LAS s CILJem pa se bodo posvečali domačim in umetnostnim obrtem, ki so bile prisotne v 18. stoletju na Idrijskem.

las1aSodelujoči partnerji bomo izmenjevali izkušnje in znanja o pristopih k ohranjanju lokalnih obrti ter njihovi revitalizaciji, iskali načine, kako jih implementirati v sodobnem času in jih promovirali na območjih vseh vključenih LAS. Razvili bomo metodologijo za skupni načrt nadaljnjega razvoja tradicionalnih obrti in obrtniškega turizma, ki bo vključevala pregled zgodovinskega razvoja izbranih tradicionalnih obrti. V pripravo metodologije bomo vključili tudi opredelitve in ugotovitve milenijske generacije. V juniju je bila namreč v Ajdovščini izvedena delavnica pekarstva in mlinarstva za dijake in študente, z namenom njihove vključitve v izdelavo načrta razvoja domačih in umetnostnih obrti. Za jesen in zimo pa pripravljamo nove delavnice in aktivnosti, s katerimi bomo dobili globlji vpogled v mlinarstvo in pekarstvo na območju LAS Vipavska dolina.

Za promocijo obrti iz območij vseh vključenih LAS je v Idriji potekalo prvo srečanje in predstavitve partnerskih LAS. Predstavitev  ponudnikov – rokodelcev z območij LAS, vključenih v operacijo, je potekala v sklopu Festivala idrijske čipke, in sicer v nedeljo, 16. junija 2019 pred vhodom v turistični rudnik Antonijev rov. Partnerji z območja LAS Vipavska dolina so predstavljali dediščino pekarstva in mlinarstva v sodelovanju s Društvom gospodinj s Planine pri Ajdovščini in podjetjem Mlinotest. Gospodinje so pripravile odlične, prav pri njih razvite 'Planinčke' (dve različici majhnih kruhkov, ene s figami, druge pa slane) in druge dobrote. Demonstrirali smo tudi mletje na kamniti ročni mlin za mletje žita (žrmlje), ki je najbolj pritegnil najmlajše obiskovalce.

Za namene povezovanja deležnikov in razvoj rokodelstva v lokalnem okolju pa je v Škofji Loki potekal prvi ogled dobrih praks. Tradicija rokodelstva na Škofjeloškem je dolga in bogata in se ohranja v sodobnost. Na srečanju v sredo, 19. junija 2019, so nam bile predstavljene podporne institucije za razvoj rokodelstva, posamezniki, ki delujejo v starem mestnem jedru in dogodki, ki skupaj s stalnimi vsebinami oživljajo staro mestno jedro. Ogled tega srednjeveškega mesta in Rokodelskega centra domačih in umetnostnih obrti Škofja Loka toplo priporočamo vsem, ki iščete ideje za izlet s pridihom tradicije in zgodovine. 

V sklopu prihajajočih aktivnosti, ki jih operacija vključuje, bomo tudi v Ajdovščini preizkusili različne sodobne metode in orodja z namenom dolgoročnega in svežega pristopa do obujanja naše lokalne obrti mlinarstva in pekarstva.

Poznate zgodbe o pekarstvu in mlinarstvu na našem območju? Imate morda stare fotografije? Se spomnite kakšnih pekarskih receptov, ki so se s časom izgubili in se jih danes ne vidi več? Ali pa vas samo zanima več o projektu? Pišite nam na katarina.kogoj@ajdovscina.si ali se nam oglasite na 05 365 91 57. Veseli vas bomo!

Oddelek za gospodarstvo in razvojne zadeve

»Operacija sodelovanja LAS »Domače in umetnostne obrti – dediščina in sodobnost« je sofinancirana s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja preko Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014 – 2020 / ukrep LEADER/podukrep 19.3.«