Turizem se razvija

datum: 18.07.2019
kategorija: Novice

Foto Ljubo Žgavec

Statistični podatki kažejo, da se skokovita rast obiskov in nočitev tujih turistov v Sloveniji umirja. Letošnjega maja je Slovenijo obiskalo dva odstotka manj tujih turistov kot maja lani, ustvarili pa so za 6 % manj nočitev. Nadomestili so jih domači gostje. V ajdovski občini so podatki za prvo polovico leta vzpodbudni.

Trenutno je v občini Ajdovščina registriranih 30 nastanitvenih obratov, ki nudijo skupaj okrog 850 ležišč. Leta 2017 so turisti ustvarili 18.820 nočitev, lani pa že 23.910, torej se je število nočitev povečalo več kot za četrtino. V prvega pol leta pa so našteli 12.089 nočitev, torej je trend še vedno pozitiven.  Podobno velja za prihode gostov, tistih, ki jih statistike lahko zajamejo.

Tudi nočitve v Mladinskem hotelu v Palah, kjer imajo 50 ležišč, potrjujejo povečanje števila gostov. Leta 2017 so našteli 3.273 gostov, lani 3.639, v prvega pol leta pa je v Palah prenočilo 2.055 gostov, od katerih jih dve tretjini pride iz tujine.

K turistični rasti je nedvomno pripomogla uvedba enotne blagovne znamke Vipavska dolina, lanska uvrstitev Vipavske doline med TOP 10 destinacij Evrope po izboru Lonely Planeta in na tem temelječa pospešena promocija. Okrepila pa se je tudi zavest o priložnostih, ki jih turizem prinaša in tako imamo v občini 6 novih nastanitev, širi pa se tudi ponudba doživetji.