Po pineli vabijo na Planino še marelice

datum: 04.07.2019
kategorija: Novice

Društvo Soudan s Planine ob finančni pomoči ajdovske občine prireja ta konec tedna praznik marelic. V soboto bodo že ob 10. uri za obiskovalce odprli razstavo marelic v Domu krajanov, ki bo na ogled tudi še v nedeljo. Planinski sadjarji bodo marelice seveda tudi prodajali.

Marelice so se letos izognile pozebi in ob dobri oplodnji je kazalo na optimalno letino, vendar so plodovi nekaterih sort zaradi suše oziroma izjemno visokih temperatur tik pred zdajci nekoliko manjši. Kljub temu bo na razstavi moč videti vse stare, za Vipavsko dolino značilne sorte, kot tudi nove, tržni pridelavi namenjene sorte. Po razstavi bosta vodila Erika Komel, tehnologinja sadjarskega centra Bilje, in Ivan Kodrič, strokovni sodelavec za sadjarstvo. Večino marelic se predela v marmelado, nekaj manj v kompote, toda članice Društva gospodinj in dramske skupine s Planine bodo dokazale, da je lahko uporaba marelic v kuhinji precej širša. Te jedi bodo ponudile v pokušino.

Čeprav imajo marelice sladek okus, so nizkokalorične in so prava zakladnica zdravja. Vsebujejo veliko vitaminov (A, B1, B2, C …) kot tudi mineralov – magnezija, kalcija, fosforja in železa. O tem bo znala veliko povedati prehranska strokovnjakinja Marija Merljak (ob 13.00).

marelica2

Gojenju marelic je treba posvetiti kar nekaj pozornosti, da se ognemo težavam, ki jih povzročajo bolezni. Cvetna monilija je redna spremljevalka, še posebno ob mokroti v času cvetenja. Monilija lahko močno skrči letni pridelek, medtem ko apopleksija (pogovorno kap marelice) uniči celo drevo. Vzroki zanjo še niso povsem raziskani in tudi 'kemija' za zdaj še ni učinkovita, tako da pride v poštev  preventivno delovanje – s pravo izbiro terena, podlag in sort, vzgojnih oblik ter sodobnih agrotehnoloških postopkov. O  tej pereči problematiki bo govoril dr. Marko Devetak iz oddelka za varstvo rastlin pri Kmetijskem zavodu Nova Gorica (ob 14.00).

Po strokovnem delu sledi zabavni program s plesom in glasbo.

Na kmečki tržnici bodo poleg marelic še drugi lokalni pridelki in izdelki.

Info: marc.spela@gmail.com, 040 855 592 (Špela Marc)