Na Predmeji počastili dan državnosti

datum: 24.06.2019
kategorija: Novice

V nedeljo, 23. junija 2019, je na Predmeji v sodelovanju z Občino Ajdovščina, KS Predmeja, ZB Ajdovščina – Vipava, Društvom TIGR Primorske, OZVVS Ajdovščina – Vipava, Društvom vojnih invalidov Severne Primorske in Društvom veteranov SEVER Severne Primorske potekala tradicionalna proslava in spominska slovesnost v spominskem parku Na hotelu.

hotelPred slovesnostjo na Rupi so spomin na padle v II. svetovni vojni počastili s komemorativno slovesnostjo v spominskem parku Na hotelu, v organizaciji domače borčevske organizacije. Predsednik ZB NOB Ajdovščina-Vipava Božo Novak je pripravil osrednji govor, v katerem je izpostavil pomen vrednot partizanskega boja, z recitacijami sta program obogatili Sajra Čahodar in Leila Nagode, na flavti ju je spremljala Patricija Černigoj. Za glasbeni del je poskrbela pevska skupina Zarja, Aljaž Prem na harmoniki in Eva Hočevar na kitari. Na slovesnosti je bila prisotna tudi častna straža Slovenske vojske. Članice in člani Kulturnega društva Borjač iz Sežane so z besedo, plesom in pesmijo obujali partizansko tradicijo.    rupa

Slovesno dogajanje se je po spominski komemoraciji preselilo pod šotor v Tiho dolino, kjer se je odvila osrednja občinska proslava ob dnevu državnosti. Pozdravni nagovor je bil v domeni podžupana Mitje Tripkovića, osrednji govornik Ljubo Vidrih, predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Ajdovščina-Vipava, pa je izpostavil pomen osamosvojitvenih vrednot, ki so pripomogle k nastanku naše države. V kulturnem programu so sodelovali Moški pevski zbor Vinograd, Pihalni orkester Glasbene šole Vinka Vodopivca, Aleks Pavlin, Eva Hočevar in Kulturno društvo Borjač iz Sežane. Obe slovesnosti, na katerih je bil osrednji pomen namenjen domoljubju, so počastili številni praporščaki. Ob koncu je slovesno zadonelo še Vstajenje Primorske v izvedbi vseh nastopajočih.   Več o prireditvi najdete na slednji povezavi. Avtor fotografij in video posnetkov je Vid Šibelja.