Zmagovalcu etape kip ženske z burjo v laseh

datum: 19.06.2019
kategorija: Novice

Zmagovalcu 4. (kraljevske) etape dirke Po Sloveniji bo na cilju v Ajdovščini župan Tadej Beočanin izročil pokal, figuro mladenke z vetrom v laseh, delo akademske kiparke Tee Curk Sorta. Kip je poklon gibanju. Vanj sta vključena elementa vetra in vode, ki vneseta v delo dinamiko in predstavljata premikanje ter nenehno spreminjanje.

V kipu iz patiniranega brona se zrcali Vipavska dolina. S prikazom vode (Vipava, Hubelj) in burje predstavlja naravne danosti, ki so značilne za Vipavsko dolino in Ajdovščino. V laseh figure lahko začutimo močan veter, burjo, ki jo prepoznamo po tem, da očiščuje in prinaša novo, sveže. Ob nogah je nakazana voda, ki prinaša življenje. V kipu ženske figure je predstavljen posameznik, ki živi v tem okolju, mu kljubuje in obenem z naravo sodeluje. Stopa v reko, ki se ves čas spreminja in hodi proti vetru tako kot vsak, ki premika meje in dosega vrhunske rezultate.

Ajdovka Tea Curk Sorta je študirala kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani in leta 2007 diplomirala, leta 2012 pa še magistrirala. Pogosto razstavlja (tudi v domačem kraju), njena značilnost pa so ženske figure, akti.

»Sem ženska. Mislim kot ženska, čutim kot ženska. Ko se prepustim ustvarjanju, sem zelo povezana s svojim telesom, saj se ideje prav preko telesa lahko realizirajo v svetu, ki nam je viden. Pomemben je vsak gib, vsaka sled, ki jo pusti za sabo. Kot bi poizkušala zaustaviti miselne slike in jih nato prenesti v prostor. Žensko telo se realizira zato, ker ustvarjam iz lastne izkušnje, ker ne morem govoriti drugače kot v prvi osebi,« je v pogovoru za Lokalne Ajdovščina pred časom povedala Tea.

Zato ne preseneča, da bo zmagovalec četrte etape dobil za nagrado figuro ženske, skozi katero se zrcalijo elementi, ki so močno povezani z Ajdovščino.