Semanji dnevi v Križu

datum: 20.06.2019
kategorija: Novice

V Vipavskem Križu bo tudi ta konec tedna pestro, tja namreč od petkovega popoldneva do nedeljskega večera vabijo Kriški semanji dnevi. Osrednji dogodek tradicionalne prireditve bo opera Tosca v nedeljo zvečer.

Petkovo popoldne bo namenjeno najmlajšim. Otroški živžav, ki se prične ob 18. uri, bodo oblikovali šolarji in mentorji Podružnične šole Vipavski Križ ter plesalci Plesnega centra ADC.

Sobota se bo začela rekreativno, s kolesarjenjem po Vipavski dolini. Na poti bodo kolesarji odkrivali poti in okuse, najlepše kotičke in pristno lokalno ponudbo Vipavske doline ter navijali za kolesarje na Dirki po Sloveniji, ki bo ravno tega dne potekala po območju Ajdovščine. Izbirali bodo lahko med štirimi različno zahtevnimi turami, od 30 do 85 km.  Kliknite za več informacij in prijavo.  Po zaključku kolesarskega izleta bodo udeleženci v Križu postreženi z joto, lokalni vodič pa jim bo predstavil srednjeveško vasico, ogled bodo zaključili s pokušino vin v grajski kleti. Soboto bo zaključila Glasbena multivizija o najbolj znani kriški osebnosti, pridigarju Janezu Svetokriškem.

Nedelja pa bo tradicionalna – ves dan bo na srednjeveški tržnici mogoče nakupiti domače pridelke in izdelke domače in umetnostne obrti. Začetek tržnice bo najprej ob 9.30 okronal nastop Komornega orkestra Nova, ki bo ponovno zagodel še ob 16.00. Sledila bo lutkovna predstava za otroke, nato pa priprave na večerni dogodek, ki bo kraljevsko zaključil letošnjo tradicionalno kriško družabno prireditev.

Tosca je zadnja Puccinijeva opera, ki je ob krstni uprizoritvi leta 1900 v Rimu zaradi svoje vizionarske prepletenosti političnega ozadja razburila umetniške in politične kroge. Tokratna uprizoritev je posvečena 90-obletnici Jurija Součka, ki je tudi režiser predstave ter bo nastopil v vlogi povezovalca. V naslovni vlogi bo nastopila sopranistka Milena Morača. Med solisti bodo tudi odlični domači pevci – Matej Vovk, po rodu z Goč, Marko Ferjančič iz Budanj ter Novogoričan Robert Vrčon, poleg njih pa še Jure Kušar in Fran Javornik. Posebnost predstave je predhodno posneta orkestrska spremljava pod taktirko italijanskega dirigenta Gianluce Marciana. Predstava je nastala v produkciji Glasbenega gledališča Figaro Festival Operainpiazza in Teatra Mobile. Vstopnice za predstavo je mogoče kupiti vnaprej, preko spletnega portala Eventim