Poletna muzejska noč v Pilonovi galeriji

datum: 12.06.2019
kategorija: Novice

Sobota, 15. junija, je rezervirana za vseslovensko poletno muzejsko noč. Tudi Pilonova galerija bo na široko odprla vrata vsem obiskovalcem in ponudila številne dejavnosti, namenjene tako odraslim kot otrokom. Letošnja osrednja nit bo spodbujanje soustvarjanja umetnosti – obiskovalci bodo ustvarili sliko velikanko, ki bo na ogled postavljena na galerijskem balkonu.

Poletna muzejska noč je največja promocijska akcija slovenskih muzejev in galerij, pridružujejo se ji tudi številni drugi zavodi in ustanove, ki izvajajo programe s področja kulturne dediščine, umetnosti, kulture, zgodovine. V Pilonovi galeriji pripravljajo pester nabor delavnic, ki temeljijo na skupnem ustvarjanju umetnosti. Na osrednji delavnici bodo obiskovalci ustvarjali sliko velikanko z različnimi tehnikami odtiskovanja, ki bo po koncu na ogled postavljena na galerijskem balkonu. Podlaga tovrstnemu ustvarjanju bodo fotografije Wilhelma Heiligerja - razstava njegovih del je v galeriji na ogled do 16. junija

Za najmlajše so pripravili delavnice s pobarvankami, sestavljankami in dopolnjevankami o Pilonovih slikah. Za otroke bo na voljo tudi sprehod  po stalni zbirki, na kateri bodo najmlajši na interaktiven način odkrivali življenje in delo Vena Pilona. Dogajanje se prične ob 15. uri  in je za vse obiskovalce brezplačno. Vseskozi bo potekal galerijski križem kražem, kjer se lahko obiskovalci preizkusijo v samostojnemu raziskovanju stalne zbirke s pomočjo križanke. Na projekciji se bo vrtel dokumentarni film Pilon o Pilonu z različnimi zbranimi prispevki o Pilonovem življenju in delu. Ob 20. uri sledi še poletno večerni ogled Pilonove stalne zbirke z višjo kustosinjo Tanjo Cigoj.