Igrali smo se za varnost

datum: 07.06.2019
kategorija: Novice

Več kot 700 otrok iz ajdovskih osnovnih šol in posameznih enot ajdovskega vrtca od Črnič do Podnanosa se je danes zbralo v Športnem parku v Palah. Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Ajdovščina je otrokom ponudil veliko zanimivih in atraktivnih iger za varnost.

Na preventivni akciji, namenjeni predvsem otrokom in šolarjem, so sodelovale različne službe, ki skrbijo za varnost v prometu in so del sistema zaščite in reševanja v naši občini. Igre je ves čas spremljal tudi predsednik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Ajdovščina Sebastjan Čuk, ki je prvošolcem razdelil letošnja darilca – posebne odsevnike v obliki zapestnic, ki jih bodo lahko uporabljali tako pri kolesarjenju, kot pri hoji.

pesLetošnji osrednji dogodek je prikazoval reševanje izpod ruševin. Na prizorišču se je zgodil potres, ponesrečence so v ruševinah najprej poiskali reševalni psi Društva reševalnih psov Nova Gorica, nato so gasilci GRC Ajdovščina z dvigalom, ki ga imajo na vozilu, umaknili ruševine, tako da so reševalci Nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ajdovščina prišli do ponesrečencev in jih uspešno oskrbeli …

Prostovoljni gasilci iz Cola so prikazali ''igro z vedrovko'', gasilci iz Sela pa, kako pogasiti gorečo ponvico ali žar, z enim od svojih vozil pa so se predstavili tudi prostovoljni gasilci iz Ajdovščine. Dijaki iz Srednje prometne in lesarske iz TŠC Nova Gorica so za otroke pripravili poligone za spretno in varno vožnjo. Zanimiv je bil tudi spust po vrvi čez reko Hubelj, ki je potekal pod budnim očesom  ajdovske ekipe Gorske reševalne službe Tolmin. Jamarji so prikazovali reševanje z vrvno tehniko v parku. Opremo in vozila je na ogled postavila Policija, Agencija za varnost v cestnem prometu je otroke opozarjala kako pomembno se je v avtomobilu privezovati z varnostnimi pasovi. Svoje dejavnosti so predstavili še Radioklub Ajdovščina, Avto šola STOP, ekipa Prve pomoči Rdečega križa Ajdovščina, potapljači reševalci iz društva Sirena Sub iz Nove Gorice … Ajdovski taborniki so delili sok, za čisto pitno vodo je s pitnikom poskrbela Komunalno stanovanjska družba Ajdovščina.

Hvala vsem službam, ki so sodelovale!
var