8. junij – mednarodni dan gasilcev

datum: 08.06.2019
kategorija: Novice

Čestitke vsem gasilcem ob svetovnem dnevu gasilcev, ki ga obeležujemo prav na današnji 8. junij.

Gasilska organizacija je najpomembnejša in najštevilčnejša splošno-reševalna služba v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, z močno tradicijo ter trdno in učinkovito organizacijsko strukturo. vajaZačetki prvega organiziranega gasilstva na Slovenskem segajo v šestdeseta leta prejšnjega stoletja, dve desetletji kasneje je ustanovljeno tudi prvo prostovoljno društvo v Vipavski dolini, ki velja za prvo na Primorskem. Do prve svetovne vojne društva nastajajo v različnih krajih po dolini – v Podnanosu, Vrhpolju, Selu, Ajdovščini, Šturjah.

Danes so ajdovska prostovoljna gasilska društva Selo, Šmarje, Col in Ajdovščina združena v Gasilsko zvezo Ajdovščina, ki odlično sodeluje z Gasilsko reševalnim centrom Ajdovščina. Ta je bil ustanovljen leta 1993, saj dolina z vremensko zahtevnimi razmerami, močno razvito industrijo ter prometnico, ki jo seka, terja profesionalno organizirano reševalno službo.

Gasilsko delo poleg psihofizične pripravljenosti terja tudi veliko različnega znanja, hkrati pa odgovornost in požrtvovalnost, saj gasilec življenja drugih postavlja pred svoje življenje.  

Ob tej priložnosti člani projektnega in pridruženega partnerja (Občina Ajdovščina in GRC Ajdovščina), ki sta vključena v strateški projekt CROSSIT SAFER v sklopu programa čezmejnega sodelovanja Interreg V-A Italija-Slovenija 2014-2020, čestitamo vsem pripadnicam in pripadnikom gasilskih organizacij, saj si to nedvomno zaslužijo glede na opravljanje težke, a izjemno humane dejavnosti.

»Projekt sofinanciran v okviru Programa Sodelovanja Interreg V-A Italija-Slovenija 2014-2020, iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev.«

crossit safer