150 let šolstva na Gori

datum: 06.06.2019
kategorija: Novice

Na Gori bo jutri slovesno. V športni dvorani Osnovne šole Otlica bodo s proslavo obeležili 150 let šolstva na Gori.

Osnovna šola Otlica spada skozi celotno obdobje svojega obstoja med najmanjšo samostojno osnovno šolo v občini Ajdovščina. Kljub temu se lahko ponaša z bogato zgodovino, začetki šolanja na Gori namreč segajo v leto 1869. Različna obdobja so oblikovala pouk tudi na Kovku in Predmeji, vse do danes pa se je šola ohranila na Otlici.

Skozi celotno obdobje so se na Gori spoprijemali z upadom števila otrok, zaradi katerega so bili pod velikim drobnogledom občinskih in državnih organov. Večkrat so ji napovedovali spremembo delovanja, vendar še vedno ostaja trdo zakoreninjena kot samostojna osnovna šola. V jubilejnem šolskem letu 2018/2019 obiskuje šolo 61 učencev, ki so vključeni v 5 oddelkov ter skupina 11-ih predšolskih otrok, vključenih v t. i. cicibanovo šolo. Šolo že deveto leto uspešno vodi ravnatelj Aleksander Popit.

Šola se lahko danes kljub svoji majhnosti ponaša z izobraževanjem, ki sledi vsem smernicam sodobnega razvoja, z dobrimi prostorskimi in kadrovskimi pogoji in z uporabo najnovejših tehnologij. Četudi je na šoli že nekaj let le en samostojni oddelek, ostali pa so kombinirani, se trudijo, da odidejo učenci iz  šole z znanjem in drugimi potrebnimi veščinami dobro opremljeni. Šola je tesno povezana s krajem, saj sodeluje na številnih prireditvah, ki jih prirejajo okoliška društva in krajevne skupnosti. Aktivna je predvsem njihova dramska skupina, vse bolj pa se uveljavlja tudi folklorna skupina ''Gorjančki''.  

Učenke in učenci ob 150-letnici šolstva na Gori pripravljajo pester kulturni program, ki so ga poimenovali ''naših 150 let'', kar je obenem tudi naslov zbornika, ki so ga ob tej priložnosti izdali. Program bodo popestrili z glasbenimi, dramskimi in plesnimi nastopi. Zbrane bo slovesno nagovoril ravnatelj Aleksander Popit, slovesnosti se bo udeležil tudi župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin, ki bo ob tako pomembni obletnici šoli izročil Jubilejno priznanje župana Občine Ajdovščina.