Retrospektiva ob 100-letnici »letečega fotoreporterja«

datum: 17.05.2019
kategorija: Novice

V soboto, 18. maja, bo v Muzeju novejše zgodovine Slovenije v Ljubljani odprta retrospektivna razstava fotografij enega najznamenitejših slovenskih fotoreporterjev, ki bi prav letos praznoval 100 let. Edi Šelhaus je malo tudi naš, saj je rojen v Podkraju. Ajdovščina se mu bo ob 100-letnici poklonila septembra, s priložnostno razstavo fotografij iz obdobja od 1945 do 1947, v okviru obeleževanja praznika vrnitve Primorske matični domovini.

5. maj 1945, Ajdovščina, foto Edi Šelhaus Edi Šelhaus se je rodil 15. avgusta leta 1919 v zaselku Trševje v Podkraju. Čeprav je zgodaj zapustil svojo vas, je nikoli ni pozabil, ohranjal je stike s svojimi sorodniki in sokrajani ter se rad vračal v svoj rodni kraj. Oba starša sta bila fotografa, sam pa je prvič pritisnil na sprožilec pri 12-ih letih. Med drugo svetovno vojno se je pridružil partizanskim fotoreporterjem. Med drugim je 5. maja 1945 v Ajdovščini zabeležil ustanavljanje narodne vlade Slovenije. Po osvoboditvi je najprej delal v Trstu, kot filmski snemalec za slovenski Filmski obzornik in jugoslovanske Filmske novosti – iz tega obdobja so ohranjene fotografije odločilnih povojnih dogodkov na Tržaškem. Profesionalno foto-reportersko kariero je najprej Veno Pilon, 1969, foto Edi Šelhaus začel pri Slovenskem poročevalcu, nadaljeval pri Tovarišu, TT-ju, Jani, nato pa je bil dolga leta zaposlen pri časopisu Delo. Vmes je prispevke objavljal v različnih revijah in časnikih, največ v Ljubljanskem in Nedeljskem dnevniku. Bil je zraven pri vseh najpomembnejših, žanrsko različnih dogodkih v Sloveniji, Jugoslaviji in izven njenih meja. Fotografiral pa je tudi v prostem času, za svojo dušo je beležil utrip krajev in ljudi – znan je njegov portret Vena Pilona iz leta 1969. Tudi po upokojitvi ni miroval. Spremljal je aktualne dogodke in objavlja prispevke s fotografijami v različnih publikacijah, lotil pa se je tudi pisanja knjig, največ o dramatičnih trenutkih med drugo vojno, pa tudi o svojih doživetjih, predvsem povezanih z živalmi. Zadnja knjiga – Fotoreporterjev obračun – je izšla v njegovem 91. letu, leto pred njegovo smrtjo.

Edi Šelhaus je za svoje delo prejel več pomembnih nagrad. Leta 2000 je svoj obsežni fotografski opus podaril Muzeju novejše zgodovine Slovenije, ki je iz tega gradiva pripravil že več razstav. Letos bi Edi praznoval 100 let, v ta namen je Muzej novejše zgodovine Slovenije pripravil obsežno retrospektivno razstavo, ki prikazuje izbor Šelhausovih posnetkov iz štirih obdobij njegovega delovanja – iz druge vojne, iz Tržaškega obdobja med leti 1945 in 1955, iz njegovega profesionalnega foto-reporterskega obdobja in iz časa po upokojitvi. Odprtje razstave bo v soboto, 18. maja, ob 18. uri.

Ajdovščina pa se bo znamenitemu »letečemu fotoreporterju« poklonila septembra, v okviru praznika vrnitve Primorske matični domovini, z izborom fotografij, nastalih od 5. maja 1945 do leta 1947 v naših krajih, razstavljenih na zunanjem razstavišču ob grajski poti.