5. maj 1945 - oči cele Slovenije so bile uprte v Ajdovščino

datum: 06.05.2019
kategorija: Novice

V spomin na ustanovitev Narodne vlade Slovenije 5. maja leta 1945 v Ajdovščini slavi Občina Ajdovščina svoj praznik. Osrednja proslava je bila sinoči na istem mestu, v naslednici Bratinove dvorane, v Dvorani prve slovenske vlade, ki je bila tako kot pred 74-imi leti nabito polna.

Ajdovščina za nekajdnevno prestolnico Slovenije 5. maja leta 1945 ni bila izbrana naključno, pač pa kot pomembno središče na Primorskem. Občina Ajdovščina je tudi danes gospodarsko, izobraževalno in kulturno središče Vipavske doline. In tudi danes ima Ajdovščina marsikaj povedati Sloveniji. Še več, marsikateri dosežek služi drugim kot primer dobre prakse. O vsem tem je govoril župan Tadej Beočanin, ki je nato s predsednikom Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja Matjažem Bajcem izročil letošnja občinska priznanja.

Praznični dan je 'počastila' morda celo največja ajdovska znamenitost, burja, ki je 'odpihnila' predvideno odprtje razstave fotografij glavnih prelomnic v 30 letih od ustanovitve podjetja Pipistrel (na panojih ob grajskem vrtu). Zato je župan Tadej Beočanin ustanovitelju Pipistrela Ivu Boscarolu Jubilejno priznanje župana Občine Ajdovščina izročil na proslavi v dvorani. Zlate znake so prejeli: Planinsko društvo Ajdovščina - za uspešno vsestransko delovanje in prispevek k turistični prepoznavnosti občine prejmejo, Jožef Batič - za 60-letno prizadevno delo v Radioklubu Ajdovščina in nesebično prenašanje znanja na mlade, Sergej Randjelović - za tolkalske dosežke in izviren avtorski pristop v sodobni glasbi, Dnevni center ŠENT Ajdovščina - za pomoč ljudem s težavami v duševnem zdravju ter Športno društvo Tekači Vipavske doline - za spodbujanje zdravega življenjskega sloga in organizacijo tekaških prireditev.

Petomajsko priznanje je prejela Martina Batič, ki kot zborovodkinja in dirigentka žanje izjemne uspehe nmartinaa domačih in tujih odrih. Čeprav Martino Batič delo in ambicije vodijo daleč od doma, vedno s ponosom pove, da je Ajdovka in da se rada vrača domov. »Vedno ko odhajam, pustim v Ajdovščini delček svojega srca in  delček vašega vzamem s sabo,« je v zahvali dejala letošnja petomajska nagrajenka.

Kot prva ženska je naziv častne občanke prejela Jožica Ličen - za plemenito predanost človekoljubnemu in prostovoljnemu delu ter širjenju dobrodelnosti. Je ravnateljica Škofijske karitas Koper, srce in duša prostovoljstva. »Dober večer, dobri ljudje! V Ajdovščini je veliko, veliko dobrih ljudi, jaz sem samo jožicadelček v tej zgodbi,« je v zahvali dejala častna občanka. »Previharili smo viharje, od najhujših kriznih časov prihaja po pomoč k nam še tretjina. Toda človek ne živi samo od kruha, mnogi pridejo predvsem na pogovor.« O inovativni obliki dobrodelnosti kot so Umetniki za karitas pa je častna občanka dejala, da je 'poslastica' v njenem prostovoljnem delu, saj je v vseh teh letih na Sinjem vrhu srečala 1.800 umetnikov z vseh petih celin, njihova dela pa so bila na ogled na 300 razstavah od Bruslja do Rima.    

Glasbeno podobo dogodku so oblikovale Plejade pod vodstvom Patricka Quaggiata, ki je tudi priredil Siddhartino skladbo Calvi –rdečo nit slovesnosti ob prazniku priključitve Primorske 14. septembra v Ajdovščini. 

plejade