Fragmenti resničnosti Azada Karima na Beneškem bienalu

datum: 23.04.2019
kategorija: Novice

Priznani ajdovski umetnik Azad Karim bo razstavljal na letošnjem Beneškem bienalu. K sodelovanju ga je povabil Evropski kulturni center, po strokovni plati so ga podprle Obalne galerije Piran. Predstavil se bo z instalacijo z naslovom Ladja negotovosti ter spremljajočim videom Zgodba o uničenju.

Beneški bienale je eden najbolj prestižnih svetovnih kulturnih dogodkov, ki spodbuja nove umetniške trende in slovi po svoji avantgardnosti. Slovenski paviljon letošnjega bienala bo predstavljal umetnika in raziskovalca Marka Peljhana. V okviru razstave umetnikov z vsega sveta, ki jo v dveh beneških palačah prireja Evropski kulturni center, pa se bo predstavil tudi ajdovski umetnik Azad Karim, z instalacijo Ladja negotovosti in spremljajočim videom Zgodba o uničenju. Azad je po rodu iz Kurdistana, vendar že več kot štiri desetletja ustvarja v Ajdovščini. Na bienalu se bo predstavil z delčkom večletnega multimedijskega projekta Fragmenti resničnosti, ki po besedah kustosinje Nives Marvin predstavlja »najbolj avtentičen odsev avtorjeve neprekinjene angažiranosti z globalnimi politično-socialnimi spremembami ter zlasti njegovega intimnega odnosa do polpreteklih in sedanjih dogajanjih v Kurdistanu, Iraku in drugod po svetu ter katastrofalnih posledic, ne zgolj za ljudi in narode, ampak tudi za več tisoč let ohranjeno dediščino …«.

O svojem umetniškem prispevku za letošnji Beneški bienale Azad Karim pove: »V videu sem skušal na oseben način podoživeti grozljivi trenutek, ko se na drobne črepinje raztrešči delo mojih rok. Moja skulptura. S tem performansom sem v sebi predelal vsa občutja človeštva, ki so zaječala takrat, ko sta padla kipa Bude v Baymanu v Afganistanu. Podoživel sem uničenje muzeja v Bagdadu, ropanja arheoloških najdišč, rušenja svetišč in vsa druga barbarska dejanja na svetu, ki so uperjena proti kulturi.« Instalacijo Ladja negotovosti sestavlja množica figur iz žgane gline, ki tvorijo obliko ladje, Ladje negotovosti. Umetnikovo sodelovanje na letošnjem Beneškem bienalu, ki bo potekal od 11. maja do 24. novembra, je podprla tudi Občina Ajdovščina.