'Frutabela' na pobočju Škola

datum: 08.04.2019
kategorija: Novice

Konec tedna (od 12. do 14. aprila) bo Ajdovščina v znamenju kolesarstva, tistega bolj adrenalinskega. Kolesarski festival v Palah prinaša pestro dogajanje in nekatere novosti, tudi povsem novo progo Frutabela.

 

Že ime proge, ki se vije po pobočju Škola, nakazuje, da je denar za gradnjo primaknil Fructal, kar je dobrodošlo sodelovanje med gospodarstvom in športom oziroma med podjetji in klubi. Prav tako dobrodošlo je tudi sodelovanje med ajdovskima kolesarskima kluboma Črn trn in Kamplc, ki sicer gojita različne panoge, bodo pa zato gledalci tokrat v istem vikendu lahko občudovali adrenalinske 4kros tekmovalce in tudi številne enduraše.

Proga Frutabela je prava popestritev za vse, ki prisegajo na gorsko kolesarstvo, pa naj so mojstri ali začetniki. Je namreč lahko dostopna, saj se začenja nekoliko višje od štartne rampe 4kros proge in se v njenem izteku tudi konča. Vmes je za poldrugo minuto adrenalinskih užitkov, z razgibanimi odseki in ostrimi zavoji. Speljana je po sicer strmem vzhodnem pobočju Škola, dolga je približno 800 metrov s 40 metri višinske razlike. Po podatkih iz Črnega trna so v urejanje proge oziroma parka vložili nič manj kot dva tisoč prostovoljnih delovnih ur, pri čemer so imeli za 8.000 evrov materialnih stroškov.

Po petkovem uradnem odprtju se bo 50 prvoprijavljenih tekmovalcev pomerilo v spustu na čas ('Čez trn in strn').

Festival se bo v soboto nadaljeval s tekmovanjem za 4kros kolesarje, po popoldanskem finalu pa bodo najboljši slovenski 'dirt' kolesarji poskrbeli za vragolije v zraku. V nedeljo dopoldne se bodo na proge v okolici Ajdovščine podali številni enduraši, zaključek festivala pa bo pripadel najmlajšim. B4X tekma na mali progi v Palah se začne ob 16.uri.

Foto Klavdij Blažko