Postopoma do kolesarskih stez skozi mesto

datum: 26.03.2019
kategorija: Novice

Gradbenih posegov po Ajdovščini kar ne zmanjka. Med drugim se urejajo kolesarske steze skozi mesto. Trenutno se gradi drugi sklop od štirih predvidenih. Promet na Goriški cesti je občasno moten od križišča pri pošti do križišča za avtobusno postajo.

Izgradnja kolesarskih stez skozi mesto Ajdovščina je zasnovana v štirih sklopih, ki bodo povezali prvo in zadnje mestno krožišče, torej od nekdanjega BIS-a do letališča. Iz praktičnih vidikov se trenutno ureja drugi sklop, od krožišča za Lokavec do mosta čez Hubelj. Ta pa je gradbeno razdeljen na tri območja – v teku je urejanje stez od avtobusne postaje do Ceste 5. maja, takoj po končanih delih se prične gradnja od tu do hubeljskega mosta. Nato pa še zadnji del – od avtobusne postaje do krožišča za Lokavec. Kolesarske steze bodo tekle ob obstoječih pločnikih, ob obeh straneh ceste. Med cestiščem in kolesarskimi površinami bo urejen varnostni zeleni pas, z zasajenimi različnimi trajnicami, ostanejo tudi obstoječa drevesa. Bo pa Goriška cesta v tem delu ožja. Zaključek del drugega sklopa kolesarskih poti je predviden v začetku poletja. Za preostale tri sklope so trenutno v izdelavi projekti, gradnja pa se predvideva v prihodnjem letu.

stezeKol2Urejanje kolesarskih poti sodi v širši, regijski načrt celovitega urejanja kolesarskih in pešpoti ter je sofinanciran s strani Evropske unije, ki je za prvi sklop ajdovskega projekta primaknila dobrih 130.000 evrov. Občina Ajdovščina pa je na razpis Eko sklada že oddala tudi vlogo za sofinanciranje preostalih treh sklopov kolesarskih poti skozi Ajdovščino, od koder si obeta približno 735.000 evrov nepovratnih evropskih sredste 

logo17logo ministrstvo za infrastrukturo