Pri škropljenju pomislite na čebele!

datum: 19.03.2019
kategorija: Novice

Za konec tedna napovedujejo vremenarji otoplitev, po marelicah in breskvah bo zacvetelo še drugo sadno drevje. Čebele lahko med obiskovanjem cvetov pridejo v stik s škodljivimi snovmi, ki se v kmetijstvu uporabljajo za zaščito rastlin. Zato velja opozoriti na pravilno uporabo fitofarmacevtskih sredstev (FFS).

V intenzivnem načinu pridelovanja hrane se uporabi FFS ni mogoče povsem izogniti. Kmetijski pridelovalci morajo zato skrbeti za kočljivo uravnoteženost med varovanjem njihovih pridelkov pred škodljivimi organizmi in obvarovanjem čebel. Za opraševanje svojih  pridelkov potrebujejo čebele, z nespametnim škropljenjem pa lahko škodijo tako sami sebi kot vsem drugim. Kljub temu ne mine leto brez pomorov čebel, zato je nujno ozaveščanje vseh uporabnikov za pravilno uporabo FFS. Sredstva, ki so na etiketi označena kot škodljiva za čebele, naj uporabljajo v najnižjih priporočenih odmerkih, škropijo v večernih urah ali ponoči in v brezvetrju, še prej pa naj pokosijo cvetočo podrast.

Korist, ki jo imamo zaradi opraševanja čebel, je veliko večja od vrednosti vseh čebeljih pridelkov, čeprav tudi gospodarskega pomena čebeljih pridelkov ne gre podcenjevati. Uporabni so tako v prehrani kot tudi lajšanju zdravstvenih težav ali kot  surovina za nadaljno predelavo (med, cvetni prah, vosek, propolis, matični mleček in čebelji strup).

V primeru, da bodo kmetovalci škropiva uporabljali v skladu z navodili, bodo čebelje družine v njihovi okolici zdrave ter bolje preskrbljene in bodo uspešneje opravljale vlogo opraševanja rastlin.

 

Foto iz arhiva ČZS