Želijo si več šole za življenje

datum: 07.03.2019
kategorija: Novice

V občinski sejni sobi je danes dopoldan zasedal medobčinski otroški parlament. Tudi letos je potekal na temo Šolstvo in šolski sistem. Mladi parlamentarci iz občin Ajdovščina in Vipava si želijo več šole za življenje, čeprav je prevladovalo mnenje, da je naš šolski sistem dober.

otroški parlament, marec 2019 Na Otroškem parlamentu v organizaciji Medobčinskega društva prijateljev mladine Ajdovščina so zasedali predstavniki vseh petih osnovnih šol iz občine Ajdovščina ter predstavniki šole in CIRIUS-a iz Vipave. Predsedovanje je letos pripadlo predstavnikom Osnovne šole Danila Lokarja Ajdovščina. Uvodoma sta mlade pozdravila župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin in podžupanja Občine Vipava Sonja Lukin. Oba sta mladim zaželela konstruktivnih razprav in dobrih zaključkov.

Po predstavitvi dela v posameznih šolah so mladi razpravljali o našem šolskem sistemu. V šoli bi si želeli več prakse in šole za življenje, čim bolj raznolike metode dela ter manj teorije. Menijo, da je v primerjavi z ostalimi šolskimi sistemi, ki so jih spoznali, naše šolstvo kar dobro, bi si pa želeli več izbirnosti kar se predmetov tiče. Določili so tudi predstavnico, ki bo mlade iz ajdovske in vipavske občine zastopala na nacionalnem parlamentu 8. aprila v Ljubljani, to bo Neja Polanc iz Osnovne šole Danila Lokarja Ajdovščina. Še prej pa se bodo predstavniki medobčinskega parlamenta udeležili regijskega otroškega parlamenta, 19. marca v Tolminu.

Pred zaključkom zasedanja sta sledili še dve predstavitvi. Jerneja Bone iz novogoriške enote Zavoda za šolstvo je predstavljala učenje učenja, predstavila je tehnike, učne strategije, načine razmišljanja in motivacije. Lučila Hvala iz Zavoda za zaposlovanje OE Nova Gorica pa je govorila o karieri, o spletanju kariere, ki se začne že v odboju osnovnega šolanja, o pomenu sposobnosti, o vrednotah, delovnih stilih in interesih.