Občinsko vinsko ocenjevanje 2019

datum: 03.03.2019
kategorija: Novice

Občina Ajdovščina vabi ajdovske vinarje k sodelovanju na ocenjevanju vin 2019. Namen ocenjevanja je promocija domačega vinogradništva in vinarstva.

Razpis za letošnje občinsko vinsko ocenjevanje je objavljen. Vzorce je potrebno do konca meseca marca dostaviti na vložišče Občine Ajdovščina. Na ocenjevanju lahko sodelujejo vsi vinarji, ki so vpisani v register pridelovalcev grozdja in vina, imajo dovoljenje za stekleničenje vin ter stalni naslov bivališča na območju občine Ajdovščina.

Ocenjevalno komisijo bodo tudi letos sestavljali 5-članska ekipa Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica ter dva zunanja člana – prof. Marko Lesica z Vinogradniške in vinarske šole Univerze v Novi Gorici ter Aleš Škrlj, kot predstavnik gostincev. Prisostvovali pa bodo lahko tudi do trije vinogradniki, katerih ocena sicer ne bo štela, bo pa to dober uk in praktična izkušnja v prepoznavanju organoleptičnih lastnosti vina. Ocenjevanje je za vinogradnike brezplačno ter popolnoma anonimno – o ocenah svojih vin bodo obveščeni po pošti.  

Najviše ocenjena vina v posameznih kategorijah bodo prejela listine odličnosti. Župan Občine Ajdovščina pa bo izmed vin, ki bodo prejela listine odličnosti, izbral županovo vino 2019. Občina bo od prejemnikov listin odličnosti odkupila določeno količino vin za pogostitve na svojih dogodkih.

Povezava do razpisa Občinsko vinsko ocenjevanje 2019