Ob dnevu Civilne zaščite nov heliport

datum: 01.03.2019
kategorija: Novice

S pristankom helikopterja je bila predana namenu ploščad za vzletanje in pristajanje helikopterjev – heliport na ajdovskem letališču. Dogodek je sodil v sklop obeleževanja praznika Civilne zaščite, udeležil pa se ga je tudi minister za obrambo Karl Erjavec.

Heliport je na svojem zemljišču v Ajdovščini zgradilo Ministrstvo za obrambo RS. Naložba je veljala dobrih dvesto tisočakov, izvajalec del je bilo podjetje Stopar iz Lokavca. Heliport predstavlja izhodišče za reševanje s helikopterjem za velik del severnoprimorske regije in Krasa, predvsem za ajdovsko enoto gorske reševalne službe, ki je na dogodku predstavila veliko pridobitev, nov terenski avtomobil.

Prav tako bo heliport koristil pri gašenju gozdnih požarov, saj bodo tam helikopterji zajemali vodo,  pa tudi prevzemali hudo bolne ali poškodovane osebe in jih prepeljali do bolnišnic. Heliport je umeščen v Logistični center Ajdovščina, na območje športnega letališča, v bližini regijskega skladišča Civilne zaščite, v primeru izrednih razmer bi bilo vzletišče pomembno za oskrbo z opremo, ki se hrani v skladišču.

heliopor2Ajdovska ekipa Gorske reševalne službe Tolmin je že konec leta od Uprave RS za zaščito in reševanje dobila avtomobil Toyota Hillux, opremljen posebej za reševanje v gorah. Ekipa v povprečju na leto opravi okoli 20 intervencij (v letu 2018 denimo 19), več od slovenskega povprečja. Po vrsti starih avtomobilov je to prvi nov in primerno opremljen terenec za ekipo.

Celotno dogajanje je sodilo v sklop sprejema, ki ga župan Tadej Beočanin tradicionalno prireja ob dnevu Civilne zaščite. Številnim pripadnikom CZ se je zahvalil za usklajenost in učinkovitost ob intervencijah, za požrtvovalnosti in pogum. Delo občinskega štaba CZ temelji na čvrsti organizacijski strukturi, konstantnem usposabljanju in razvejanih specialnih znanjih. »Za naše občane je nadvse pomembno, da se na civilno zaščito lahko zanesejo, da imajo občutek varnosti in zagotovilo, da v nesreči ne bodo ostali sami,« je dodal župan.