Nov heliport ob dnevu Civilne zaščite v Ajdovščini

datum: 28.02.2019
kategorija: Novice

Župan Tadej Beočanin prireja danes sprejem ob dnevu Civilne zaščite, v znak zahvale za nesebično delo pripadnic in pripadnikov v sistemu zaščite, reševanja in pomoči ob naravnih in drugih nesrečah v občini Ajdovščina. V okviru dogodka bosta predstavljeni dve pomembni pridobitvi za delovanje CZ tako v občini kot v regiji – nov terenski avtomobil ajdovske ekipe Gorske reševalne službe Tolmin in ploščad za vzletanje in pristajanje helikopterjev, investicija Ministrstva za obrambo RS v Ajdovščini.

Ajdovska ekipa Gorske reševalne službe Tolmin je že konec leta od Uprave RS za zaščito in reševanje dobila nov terenski avtomobil Toyota Hillux, opremljen posebej za reševanje v gorah. Ekipa v povprečju na leto opravi okoli 20 intervencij (v letu 2018 denimo 19), več od slovenskega povprečja. Po vrsti starih avtomobilov je to prvi nov in primerno opremljen terenec za ekipo. V uporabi ga imajo sicer že od konca lanskega leta, županov sprejem ob dnevu Civilne zaščite pa je priložnost, da ga predstavijo javnosti.

Ploščad za vzletanje in pristajanje helikopterjev – heliport – je na svojem zemljišču v Ajdovščini zgradilo Ministrstvo za obrambo RS. Heliport bo vstopna točka za reševanje s helikopterjem za velik del Severnoprimorske regije, predvsem za ajdovsko enoto gorske reševalne službe. Prav tako bo koristil gasilcem pri gašenju gozdnih požarov s pomočjo helikopterjev, Zdravstvenemu domu Ajdovščina pa za nujne prevoze bolnikov v UKC Ljubljana. Heliport je umeščen v Logistični center Ajdovščina, na območje športnega letališča, v bližini regijskega skladišča Civilne zaščite -  v primeru izrednih razmer bo tako vzletišče pomembno za oskrbo z opremo, ki se hrani v skladišču.

Osrednji gost in slavnostni govornik bo obrambni minister Karel Erjavec.

Na fotografiji podpis pisma o nameri za heliport pred letom dni.