Zlata baletka iz Črnič

datum: 17.02.2019
kategorija: Novice

Teja Sever iz Črnič, ki obiskuje prvi letnik Konservatorija za glasbo in balet Maribor, je na 14. tekmovanju mladih slovenskih baletnih plesalcev v Lendavi osvojila drugo mesto in zlato plaketo.

Teja je na tekmovanju od vseh treh žirantov prejela oceno 95 (od 100), kar je pomenilo zlato plaketo. Zgolj za eno točko je zaostala za prvim mestom.

Danes 15-letna Teja je prve korake v svet baleta naredila že pri štirih letih in se mu posvečala kar enajst let, vseskozi pod vodstvom ajdovskega učitelja Sergeja Semenjuka v Glasbeni šoli Vinka Vodopivca Ajdovščina. Ob rednih baletnih urah je še štiri leta obiskovala pouk violine in nauka o glasbi. Svoj talent pa je vsa leta preverjala tudi na različnih državnih in mednarodnih tekmovanjih, kjer si je pridobila veliko izkušanj in prejemala najvišje nagrade. Blestela je na TUTU slovenskih baletnih tekmovanjih, na mednarodnih festivalih "Sozvezdje morja – sonce, mladost, lepota" v Piranu in tudi v Theatru Erzsebet v Budimpešti na XVI. Mednarodnem festivalu, tekmovanju otroške in mladinske ustvarjalnosti "Sozvezdje Budimpešte – mladost, navdušenje in talent".

Ob dodatnem usposabljanju je uspešno prestala preizkus za šolanje na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor, kjer obiskuje prvi letnik. Za njen baletni napredek skrbi Nikolaj Čilnikov, glede na rezultat s tekmovanja očitno zelo uspešno.

Foto Marta Tiberiu