Projektni fantovski zbor

datum: 15.02.2019
kategorija: Novice

Moški pevski zbor Srečko Kosovel letos praznuje 75. obletnico delovanja. Kosovelovci ob jubileju načrtujejo nekaj zanimivih dogodkov, predvsem pa si želijo nadaljevanja imenitne tradicije moškega zborovskega petja v Vipavski dolini.

Ključno za vsak zbor je, da se vanj postopoma vključujejo tudi mlajše generacije, ki s svojo mladostjo in svežino zagotavljajo prihodnost pevskega sestava. Prav zato želijo kosovelovci spodbuditi mlajše fante, da bi se približali zborovskem petju ter v sestavih aktivno sodelovali. Tako zbor Srečko Kosovel načrtuje ustanovitev projektnega fantovskega zbora, ki ga bodo sestavljali učenci zadnjih razredov osnovne šole in srednješolci. Prvi nastop je predviden že 11. maja 2019 in sicer v okviru 5. mednarodnega festivala petja v Vipavskem Križu. Že lanska okrogla miza v okviru festivala je bila posvečena moškemu zborovskemu petju, ki izgublja sapo v primerjavi z dekliškimi ali mešanimi sestavi. Ugledni dirigenti, skladatelji in pedagogi so namreč opozarjali, da se še tista peščica fantov iz otroških zborov kmalu porazgubi, saj v ključnem (srednješolskem) obdobju nimajo kje nadaljevati naravnega razvoja, tako da je potem prehod iz otroškega v odrasel pevski zbor zelo težaven.

zborTudi letos bodo na pomladnem festivalu petja v Vipavskem Križu nastopali izključno moški sestavi, nastop projektnega fantovskega zbora pa bi kot plod lanskega posveta pomenil primer dobre prakse pri reševanju nakazanega problema. Projektni zbor bi nastopil z dvema skladbama, ki bi ju mladi pevci osvojili v dveh tednih – pod vodstvom Andreja Makorja, tudi umetniškega vodje zbora Srečko Kosovel. Makor bo program izbral na podlagi prijav oziroma spoznavnega srečanja v mesecu aprilu, v dneh pred 5. mednarodnim festivalom petja pa bodo potekale intenzivne pevske vaje.

Namen projektnega zbora je sicer navdušiti fante za zborovsko petje, v primeru uspešne zgodbe pa bi se lahko projektni zbor v novi sezoni prelevil tudi v stalno zasedbo. V vsakem primeru pa bo fantom ta izkušnja nedvomno koristila pri nadaljnjem petju – bodisi v moških ali v mešanih zasedbah.

Za organizacijska vprašanja je na voljo Martin Gregorc (070 352 917, martingregorc@yahoo.com), glede umetniškega pristopa pa Andrej Makor (031 236 400, andrej.makor@gmail.com).

Prijave zbirajo na https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe6uvp4bbXqXPk0ZQtzz1AgrvhHmzjTFFHYzTj8p7tF02Ehzg/viewform.