Voščilo župana ob kulturnem prazniku

datum: 08.02.2019
kategorija: Novice

Kulturnim ustvarjalcem, poustvarjalcem in vsem, ki kulturo dojemajo kot vrednoto, ki s svojim prispevkom spreminja našo družbeno resničnost, ob prazniku iskreno čestitam - s povabilom na katerega od številnih dogodkov v mesecu kulture.

 Prav neverjetno je, koliko društev, zavodov, posameznikov deluje na področju kulture v naši občini in skorajda ni dejavnosti v kulturi, ki je ne bi gojili ali je imeli priložnost v živo spoznati. Pa čeprav osrednjega kulturnega hrama ne premoremo – zato pa Dvorana prve slovenske vlade v Ajdovščini le redko sameva, veliko kulturnih dogodkov gostijo dvorane po vaseh. Za manjše glasbene dogodke bo veliko pridobitev predstavljala dvorana nove glasbene šole, ki bo kmalu nared.

Tik pred kulturnim praznikom smo tudi objavili razpis za financiranje izvajalcev na področju kulture, za katerega smo v  proračunu namenili 175 tisoč evrov. Verjamem, da jih bodo prejemniki oplemenitili, obogatili sebe in obogatili celo skupnost. Zavedati se moramo, da vsako še tako skromno delovanje v kulturi spodbuja boljše medsebojno razumevanje in spoštovanje vseh, ki si delimo isti prostor in čas.

Kultura pa ni le tisto, kar se dela in ustvarja znotraj zavodov in društev, je zapleten splet medčloveških odnosov in gonilna sila človekovega razvoja. Kultura je odigrala ključno vlogo v marsikaterem zgodovinskem trenutku slovenskega naroda. To neizpodbitno dejstvo radi ponavljamo in pri tem smo začuda vsi enotni. Naj tako tudi ostane.

Tadej Beočanin, župan