Begićev Pilon na prodaj

datum: 12.02.2019
kategorija: Novice

Ker smo ravno v mescu kulture, morda ne bo odveč novica, da bo Primorje v stečaju na javni dražbi ponudilo v nakup zajetno količino umetniških del, vključno s portretom Vena Pilona v bronu, delo kiparja Mirsada Begića. Med likovnimi deli je tudi več grafik ajdovskega umetnika Danila Jejčiča. Dražba bo 13. marca.

Kip Vena Pilona je izdelal Mirsad Begić, ki je že pred tem na šturskem placu upodobil Filipa Terčelja (v nadnaravni velikosti). Kip je naročilo Primorje kot piko na i novi poslovni stavbi po načrtih Borisa Podrecce. Pilonu so namenil častno mesto v vhodni avli, pred konferenčno dvorano, v kateri so ob obletnici priključitve Primorske (15. septembra 2008) pripravili posvet z znanimi Primorci, tudi z Borisom Pahorjem, ki je po posvetu pomagal odkriti doprsni kip. Poseben gost dogodka je bil Pilonov vnuk Francois, ki je prav za to priložnost priletel iz Francije.

Stečajni upravitelj kip danes prodaja za 9 tisoč evrov. Še vedno se nahaja v avli stavbe, ki je v tem času že menjala lastnika (Pipistrel).

Na javni dražbi bo na prodaj še več kot 80 likovnih del, od katerih jih sicer več kot četrtina odpade na 'hišnega' umetnika Zvesta Apollonija, so pa med njimi tudi dela drugih uveljavljenih slovenskih umetnikov, tudi nekaj grafik domačega umetnika Danila Jejčiča. Skupna vrednost likovnih del je ocenjena na 45 tisoč evrov.

Drugi sklop, ki bo tudi na dražbi, v glavnem sestavljajo protokolarna darila, ki jih je Primorje kupilo za poslovne partnerje ali jih od drugih tudi prejelo – od zbranih del Primoža Trubarja do denimo stiških rokopisov, razkošne Plečnikove monografije ali na več kot pol tisočaka ocenjenih faksimiliranih izdaj kot je Biblia Slavica v usnju …

Med knjigami so tudi razni zborniki ipd., ki jih je Primorje prejelo v zameno za finančno podporo … Dražba bo nedvomno zanimiva za različne zbiratelje.