Začenja se urejanje kolesarskih poti

datum: 31.01.2019
kategorija: Novice

V Ajdovščini se bo v kratkem pričela izvajati naložba v urejanje kolesarskih poti. V štirih sklopih bodo urejene kolesarske poti po Goriški ulici, od križišča pri letališču do krožišča pri BIS-u. Najprej bo urejen del poti v središču mesta.

Logo_EKP_kohezijski_sklad_SLO_slogan.jpgProjekt kolesarskih in pešpoti po mestu Ajdovščina je del celovitega regijskega načrta. Urejena kolesarska steza ob Goriški ulici bo »hrbtenica«, na katero se bodo priključevale kolesarske povezave proti Novi Gorici, Vipavi, Lokavcu in Colu. Ne glede na to, da bodo poti speljane ob lokalni cesti, bodo del daljinskega državnega kolesarskega omrežja. Pomemben cilj projekta je spodbuditi in promovirati trajnostno mobilnost, to pa predstavlja tudi eno ključnih aktivnosti ozaveščanja o zdravem okolju.

logo_MZI_m.jpg

Poti po mestu so zasnovane v štirih sklopih, prvi sklop gre od letališča do krožišča za Lokavec, drugi, ki se nadaljuje do Hubeljskega mosta, gre v izvedbo, tretji sklop teče od mosta do križišča za Col, nato še četrti sklop do krožišča na Ribniku.

logo obcina.jpgProjekti so izdelani ter v delu, kjer kolesarke poti tečejo ob državni cesti, tudi usklajeni z državnimi načrti. Pogodba z izbranim izvajalcem za izgradnjo drugega sklopa poti, torej od krožišča za Lokavec do Hubeljskega mosta, je podpisana. Podjetje Stopar PGM d. o. o. iz Lokavca bo z deli pričelo še v prvi polovici februarja, do poletja bo gradnja zaključena. Graditi se bo začelo na sredini drugega sklopa poti, torej od Pošte proti Župančičevi ulici, nasproti soseske C3. Vrednost del za ta odsek je okoli 350.000 evrov, dobršen del bo pokril občinski proračun, 130.000 evrov pa bo prispevalo ministrstvo za infrastrukturo iz kohezijskega sklada. Tudi za ostale sklope se predvideva sofinanciranje – bodisi iz Eko sklada, bodisi iz dogovora za razvoj regij.