Pomembna mednarodna nagrada Pivovarni Pelicon

datum: 29.01.2019
kategorija: Novice

Minuli konec tedna je v Budimpešti potekal osrednji dogodek kraft pivovarstva za celotno srednjo Evropo, na katerem je temno pivo Black Aurora Pivovarne Pelicon pometlo s konkurenco in osvojilo kar dve pomembni priznanji – najboljše pivo celotnega dogodka ter bronasto medaljo v kategoriji English Porter, v kateri pa zlate in srebrne sploh niso podelili.

 "Takšna nagrada nam prinaša res veliko mednarodno prepoznavnost, pa tudi potrditev, da znamo v Sloveniji narediti odlično temno pivo. Pri nas temnega piva namreč nimamo 'v krvi'," pravi Anita Lozar iz Pivovarne Pelicon. Poudarja še, da priznanji prinašata prepoznavnost tudi Sloveniji kot vrhunski pridelovalki hmelja. Black Aurora je namreč varjena s savinsko sorto hmelja z imenom Styrian Aurora, ki velja za zelo kakovostno. Black Aurora je sicer krepka dama stila temni ale, v kateri prefinjeno grenčico mehčajo žametni čokoladni toni, kljub bogatemu telesu pa ohranja prijetno pitnost.

Kako pomemben dogodek je Central European Brewers Conference (CEBC) dokazuje tudi impresiven seznam govorcev in sodnikov, ki so v okviru tekmovanja poskusili vzorce kraft piv iz vse Evrope, od Švedske do Cipra. Med sodniki so bile svetovne avtoritete na področju kraft pivovarstva, denimo Evan Rail, večkrat nagrajeni novinar New York Timesa; Tim Webb, britanski avtor številnih knjig o pivu, kot sta Svetovni atlas piva ter Pocket Beer Book – The World's Best Beer (soavtor obeh je Stephen Beaumont), v katerega je umestil tudi Pivovarno Pelicon; ter Michael Kiser, gonilna sila trenutno najpomembnejšega globalnega spletnega mesta o pivu Good Beer Hunting, ki je v Budimpešti intervjuval tudi Mateja Pelicona, glavnega pivovarja Pivovarne Pelicon, in Anito Lozar.

Leto se je torej za domače pivovarje odlično začelo, tako se tudi nadaljuje. Ekipa Pivovarne Pelicon se že februarja odpravlja na največji festival pivovarstva ter sejem pivovarske opreme in surovin, Beer Attraction festival v Rimini, na katerem se bo predstavilo preko 500 razstavljavcev, pričakujejo pa preko 20.000 obiskovalcev. V marcu pa Pivovarna Pelicon v Ajdovščini odpira nove prostore za prodajo, degustacijo in druženje ob pivu.