Moža je zatajila, a občinstvo je navdušila!

datum: 04.01.2019
kategorija: Novice

Ekipa dramske skupine se je na uprizoritev vrhunske komedije pripravljala že od meseca maja

V nedeljo, 6. januarja, bo v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini prva ponovitev komedije, ki je na premierni uprizoritvi, na praznični 26. december na Planini, navdušila. Dramska skupina, ki deluje v okviru Društva gospodinj s Planine, se predstavlja s komedijo Moža je zatajila.

Moža je zatajila Dramska skupina, ki je običajno uprizarjala lastne komedije, se je tokrat odločila za drugačen pristop. "Prvič smo izbrali že zapisano igro - sicer neznanega avtorja - ki pa je v domačem narečju bila izredno dobro sprejeta. Napolnili smo dvorano in publika je dihala z nami," je po premierni uprizoritvi zadovoljen režiser in vodja dramske skupine Dušan Česen, ki je v stranski vlogi tokrat prvič tudi stopil na oder kot igralec.

"Prva uprizoritev je bila darilo Društva domačemu kraju in vsem, ki nas že vrsto let podpirajo,"je ponosna predsednica Društva Vilma Česen. V (pre)majhni dvorani Doma krajanov na Planini je vladala zares dobra energija in 90-minutna komedija je iz obiskovalcev Moža je zatajila vseskozi izvabljala smeh. Premiero si je ogledal tudi župan Tadej Beočanin.

Pripoved je elegantno povezana z etnološkim izročilom, saj nas uvodoma pozdravi Ženski pevski zbor pod vodstvom Janje Pirnar, ki na pot proti Trstu pospremi brangar'ce. Zrele kmečke žene, ki so pred dobrimi 60 leti s Planine peš odhajale v Trst s košarami na glavi. V njih so nosile domače pridelke, kot so vino, maslo in jajca, da bi jih na drugi strani prodale ali zamenjale za bonbone, kavo ali takrat izjemno dragocene najlonke. Na 40 km dolgi poti so si imele veliko povedati ... 

... Med drugim tudi kvante (op. p. govorice), ki so se širile o mladem sveže poročenem paru - Irmi in Bogomiru. Komaj sedem tednov poročen par je namreč še preden so se medeni tedni iztekli, že naletel na hud zaplet, ki ga je žena skušala rešiti z utajo! 

Kako se je zapletlo in razpletlo? Kdo je potegnil "ta kratko" in ali sta še skupaj? 

Vabimo vas, da najnovejše novice o dogajanju na Planini preverite ob naslednji uprizoritvi komedije Moža je zatajila v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini 6. januarja ob 16h ali pa teden kasneje, 13. januarja v Kulturnem domu v Vipavi - prav tako ob 16. uri.