WiFi4EU tudi v ajdovski občini

datum: 13.12.2018
kategorija: Novice

Evropska komisija je objavila izid prvega poziva pobude WiFi4EU za brezplačni dostop do brezžičnega interneta na javnih mestih. Bon za vzpostavitev omenjene povezave v višini 15.000 evrov bo dobilo 89 slovenskih občin, med njimi tudi Občina Ajdovščina.

Na prvi poziv Evropske komisije, za katerega je namenila skupaj 42 milijonov evrov, je prispelo več kot 13.000 prijav, izbrali pa so 2.800 občin. Pobuda WiFi4EU naj bi prispevala k cilju, da bi vsa evropska mesta in vasi na glavnih točkah javnega življenja do leta 2020 dobila prosto dostopno spletno povezavo.

Denarna podpora v znesku 15.000 evrov na občino je namenjena izgradnji omrežij, ki se ne prekrivajo z zasebnimi ali javnimi brezplačnimi storitvami brezžičnega interneta (v parkih, na trgih, v javnih zgradbah, knjižnicah in zdravstvenih ustanovah).

Občine imajo na voljo poldrugo leto, da projekt zaženejo. Po besedah Janeza Furlana, vodje oddelka za gospodarstvo in razvojne zadeve, bo Občina Ajdovščina z evropskim denarjem skušala pokriti čim več javnih površin - s poudarkom na turistično zanimivih krajih – TIC, Lavričev trg oziroma Kastra, Vipavski Križ … Občine bodo morale točke vzdrževati najmanj tri leta.