Poklon Rimljanom ob jubileju društva POC

datum: 07.12.2018
kategorija: Novice

Ob 20-letnici delovanja Kulturno umetniškega društva POC iz Ajdovščine bo v soboto, 8. decembra, ob 19. uri v Lični hiši odprtje razstave z naslovom Hommage. Avtorice se s to razstavo želijo pokloniti mestu Ajdovščina ob prenovi mestnega jedra. Dogodek bo z nastopom pospremilo društvo Teodozij.

Razstavljajo Erika Mihelj, Liljana Ipavec, Metka Češnovar, Miroslava Hrovatin, Mojca Gulič, Nadja Lešnik, Nataša Žižmond, Kaja Černigoj, Tatjana Pregelj in Irena Trošt. Razstava Hommage, poklon Rimljanom, je zaključek njihovega večletnega projekta. Pod mentorstvom Zvoneta Bizjaka, znanega keramika z dolgoletnimi izkušnjami na tem področju, so imele priložnost spoznati in preizkusiti različne starodavne keramične tehnike, uporabljene že pri starih Rimljanih. S tem zares posebnim projektom so začele pred štirimi leti. Svoje izdelke na temo ajdovske Kastre so namreč želele potopiti na morsko dno in jih prepustiti naravi. V Kostreni na Hrvaškem so jim potapljači željo izpolnili, fotografi so izdelke pod vodo fotografirali in tako je nastala slikovna razstava v Hiši mladih. Po dveh letih so potapljači izdelke ponovno dvignili iz vode. Sledila je razstava ob mrzli reki – Hublju.

Sicer pa se je zgodba društva POC začela leta 1998 v Mančah, kjer so se članice dolga leta srečevale v privatnih prostorih, dokler niso dobile stalnega mesta na krajevni skupnosti v Ajdovščini. Danes se najmanj enkrat tedensko družijo in ustvarjajo v stari vojašnici. S trdim delom, vztrajnostjo in nenehnim izobraževanjem so osvojile skoraj vse tehnike izdelovanja keramike pod z njihovimi prsti je nastalo marsikaj dragocenega.