Z dokumentarcem Cankar se pričenja niz umetniških filmov v Ajdovščini

datum: 09.12.2018
kategorija: Novice

Vabljeni na prvi večer novega filmskega projekta Art kino v Ajdovščini, ki ga pričenja dokumentarec Cankar. Po projekciji bo sledil pogovor z režiserjem in scenaristom filma. Nocoj ob 19. uri v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini.

Dokumentarni film Cankar govori o enem najpomembnejših likov slovenske literature, Ivanu Cankarju. Gost prvega filmskega večera bo režiser in scenarist filma Amir Muratović. Po projekciji bo sledil pogovor z njim. 

Ivan Cankar je marsikaj zapisal prej, kot je to doživel. To vez med literaturo in zasebnim življenjem v filmu slikajo igrani in animirani prizori, ki črpajo motive izključno iz pisateljevih del in dopisovanja z najbližjimi. Celotno desetletje je bil del dunajske družine Löffler in tam je ustvaril večino obsežnega opusa. Sprva se je približal gospodinji, pozneje pa njeni odraščajoči hčeri Steffi. Tudi na ljubljanskem Rožniku se je zapletal s tamkajšnjimi dekleti; bil je pozoren ljubimec, vedre narave, družaben in izjemno inteligenten. Odmevna predavanja pa ga kažejo kot prepričanega socialdemokrata.

V filmu igrajo Rok Vihar, Lara Vouk, Helena Peršuh, Katarina Kresitschnig, Lucia-Maria Kresitschnig, Jaka Lah, Urška Taufer, Nina Rakovec.

Poj-mi-pesem_01.jpgNaslednji Art film bo na sporedu že 23. decembra, ko bo na velikem platnu Dvorane prve slovenske vlade predvajan dokumentarec Poj mi pesem, ki sledi umetniškemu razvoju Vlada Kreslina. To je film o glasbi in tistih, ki jo imajo radi ter bo zagotovo popestril predpraznična doživetja.