Zaključek projekta Primorci beremo z Mojco Širok

datum: 04.12.2018
kategorija: Novice

V Lavričevi knjižnici nocoj zaključujejo projekt Primorci beremo 2018. Podelitev priznanj in knjižnih nagrad bo pospremil pogovor z novinarko in pisateljico Mojco Širok.

 Deset primorskih splošnih knjižnic je letos že dvanajstič zapored bralcem ponudilo nabor knjig slovenskih avtorjev. V naboru letošnjega projekta Primorci beremo je bilo uvrščenih 63 proznih del in 11 pesniških zbirk, od klasičnih del do mladinskega leposlovja in poljudno-znanstvene literature z različnih področij. Nekatera dela so dostopna tudi v elektronski obliki na portalu Biblos.

 

Na seznamu del je tudi roman Pogodba avtorice Mojce Širok, ki je bil nagrajen z Modro ptico 2018. Mojca Širok bo gostja zaključne prireditve projekta Primorci beremo v Lavričevi knjižnici v Ajdovščini. Zanimivo bo izvedeti kako močno sta na nastanek romana vplivala njeno delo dopisnice nacionalne TV v Rimu ter poznavanje zakulisja politike v Italiji, kjer se roman dogaja.

Mojca Širok, profesorica slovenskega in italijanskega jezika z magisterijem iz sociologije, je članica zunanjepolitične redakcije TV Slovenija, za katero je pripravila več reportaž o mafiji in dokumentarec Molk v Palermu. Podpisala pa se je tudi pod več knjig, ki temeljijo na odličnem poznavanju Italije, o kateri piše od leta 1993: Oblast brez obraza (govori o italijanski mafiji), Zadnji rimski cesar (obravnava politični vzpon Silvia Berlusconija) in Od Benedikta do Frančiška (o spremembah v Rimskokatoliški cerkvi).