Arhitekturni projekti v avli Dvorane prve slovenske vlade

datum: 26.11.2018
kategorija: Novice

V avli Dvorane prve slovenske vlade je na ogled razstava del članic in članov Društva primorskih arhitektov. V okviru razstave bo potekalo tudi nekaj posebnih dogodkov, med drugim predstavitev nove prostorske zakonodaje, predvidoma 11. decembra v dopoldanskem času.

arhitekturna razstava Avlo Dvorane prve slovenske vlade krasijo dela primorskih arhitektk in arhitektov, članov Društva primorskih arhitektov. Ogledati si je mogoče različne projekte, tako idejne, kot tudi že izvedene. Med njimi je tudi nekaj domačih – svoje projekte in ideje predstavljajo arhitektki Maja in Tanja Fučka,   biro Acma, Studio 3 - Vili Fabčič in Ines Kos. Razstavljeni so zanimivi projekti, ki so načrtovani ali so udejanjeni tako na Primorskem, kot tudi drugod po Sloveniji. Veliko je javnih objektov, predvsem vrtcev in urbanističnih zasnov javnih prostorov – trgov, parkov in podobno.

Na odprtju razstave, v petek, 23. novembra zvečer, je predsednica društva Ines Bonutti poudarila pomen kvalitetnega in premišljenega urejanja prostora. Društvo želi s tovrstnimi predstavitvami spodbuditi uporabnike k poglobljenemu razmišljanju o prostoru ter tako dvigniti kulturo bivanja, predvsem pa odnos do arhitekturnega dela. Povedala je, da je razstava postavljena v prostoru, ki je poseben arhitekturni biser Ajdovščine. Dvorano je načrtoval ajdovski arhitekt Svetozar Križaj in je eno od treh arhitekturnih del v občini, ki je zapisano v anale slovenske arhitekturne zgodovine. Kulturni del odprtja razstave je ozaljšala pevka Maruša Kos.

Razstava bo na ogled vse do konca leta. V sklopu razstave se bo odvilo tudi nekaj dogodkov, prvi predvidoma že 11. decembra – to bo predstavitev nove prostorske zakonodaje. Arhitekti bodo veseli vašega obiska, predvsem pa vaših odzivov – zapišite vaša mnenja, vprašanja, pomisleke, pohvale v knjigo vtisov, ali pa na društveni mail: drustvo.primorskih.arhitektov@gmail.com. Za zaključek razstave namreč pripravljajo okroglo mizo, na kateri bo tekla beseda tudi o vseh vaših komentarjih.