Burja popestrila Vertovčev pohod

datum: 19.11.2018
kategorija: Novice

18. pohod po Vertovčevih poteh je bil ponovno odlično obiskan – med 5.000 in 6.000 pohodnikov ga je prehodilo v sončnem, a vetrovnem vremenu.

Na Planini Za poseben sprejem je letos poskrbela burja – v 18 letih je prvič tako močno pihalo – vendar pa ni povzročila prav nobene slabe volje. Za veliko pohodnikov je bilo to prvinsko doživetje, burjo so vzeli kot posebno izkušnjo, ki je poskrbela za popestritev pohoda. Brilo je predvsem na izhodišču (in zaključku) pohoda, pod mogočnim hrastom pred vasjo Ustje, medtem ko pohodna pot večji del vodi po zavetrju.

Program letošnjega pohoda je bil pester, ogledati si je bilo moč mnogo naravnih in kulturnih znamenitosti na poti. Tamburaški orkester Danica, ki naj bi igral na dvorišču Vertovčeve domačije v Jakulinih, se je zaradi mraza preselil v Vertovčevo sobo v Šmarjah, Tamburaški orkester Danica v Vertovčevi sobi v Šmarjah kjer je Lavričeva knjižnica Ajdovščina predstavljala Matijo Vertovca in njegovo Vinorejo. Govornika osrednje slovesnosti pri spomeniku pod cerkvijo sta bila predsednik Društva Matija Vertovec Marijan Lozej in Andreja Škvarč, vodja trsničarskega središča v Vrhpolju in velika poznavalka Matije Vertovca, ki je za to priložnost priredila prav posebno pokušino – vino iz domačih sort gnjet in vrtovka. Oktet Castrum pa je poskrbel za kulturni program slovesnosti. Pohodnike je na poti ves čas spremljala tudi harmonika – harmonikaš Simon s Planine se je namreč iz čistega veselja odločil, da bo celotno pot prehodil igraje na harmoniko. Kot že nekaj let doslej pa so pohod opravili tudi ljubitelji Tomosovih motorinčkov ter na izhodišču svoje obnovljene lepotce postavili na Slavnostna govornica Andreja Škvarč ogled.

Pohodniki so bili navdušeni nad lepotami naše dežele, ponudbo ter prijaznostjo domačinov. Letošnji pohod je na Vipavsko ponovno privabil ljudi iz celotne Slovenije, pa tudi iz sosednje Italije.

Da je vse teklo, je poskrbelo Društvo Matija Vertovec, ob pomoči velikih skupin prostovoljcev. Ekipa prostovoljnih gasilcev PGD Ajdovščina je urejala parkiranje ob prihodu. Krepka ekipa Gorske reševalne službe Tolmin, skupina Ajdovščina in ekipa prve pomoči Rdečega križa Ajdovščina sta skrbeli za varnost pohodnikov, na pot so se odpravili tako peš, kot s terenskimi vozili. Društvo Soudan s Planine, Turistično društvo Vinoreja Šmarje in Turistično društvo Vrtovče so prirejali sprejeme po svojih vaseh. Predvsem pa velja pohvaliti vse domačine – tako tiste, ki so usmerjali Harmonikaš Simon pohodnike, kot tiste, ki so ob poti in na izhodišču, pod mogočnim hrastom pred vasjo Ustje, pohodnikom ponujali domače dobrote.