18. novembra 18. pohod po Vertovčevih poteh

datum: 18.11.2018
kategorija: Novice

18. novembra, torej prvo nedeljo po martinovi nedelji, Društvo Matija Vertovec prireja 18. pohod po Vertovčevih poteh. Ker so to nedeljo tudi volitve, so organizatorji predvideli 'drsni urnik', torej bo pohod moč začeti vse do poldneva. Štartnine ni!

Pot pohoda je krožna, za okoli 4 do 5 ur hoda, speljana skozi vasi, vinograde, sadovnjake, polja in gozdiče po Vipavskih gričih. Začne se pod mogočnim hrastom pred vasjo Ustje, prav tam se tudi zaključi. Na poti se bo precej dogajalo, domačini bodo ob poti pohodnikom ponudili domače dobrote, ogledati si bo mogoče kulturne in naravne spomenike, hrami po vaseh bodo na široko odprli vrata.

V Jakulinih, na rojstni domačiji Matije Vertovca, bo pohodnikom v pozdrav igral Tamburaški orkester Danica. Osrednji postanek na poti bo v Šmarjah, kjer bo na voljo topla malica. Vertovčeva soba bo odprta, na ogled bo priložnostna razstava fotografij s preteklih pohodov in pomembnejših del Matije Vertovca, ponatis Vinoreje bo mogoče tudi kupiti. Druženja s pohodniki pa prirejajo tudi po drugih vaseh in zaselkih na poti – na Planini, na Vrtovčah, v Uhanjah, pa tudi v Tevčah, kjer je letos postavljena nova turistično-informativna tabla.

Ob 10.30 bo v cerkvi Marijinega imena maša v spomin Matiji Vertovcu, takoj po njej pa pred Vertovčevim spomenikom pred cerkvijo še kratka slovesnost, na kateri bosta spregovorila predsednik Društva Matija Vertovec Marijan Lozej in Andreja Škvarč, vodja trsničarskega središča v Vrhpolju in velika poznavalka Vertovca, ki za to priložnost pripravlja prav posebno vinsko pokušino … V kulturnem delu bo nastopil oktet Castrum. 

Na zaključku poti bo pohodnike pričakala bogato obložena kmečka tržnica.