Za sodelovanje z Norvežani

datum: 14.11.2018
kategorija: Novice

Ajdovščino je danes obiskal veleposlanik Kraljevine Norveške, nj. eksc. Olav Berstad. Sprejel ga je župan Tadej Beočanin in mu predstavil občino. Poudarek je bil na gospodarskem sodelovanju, turizmu in možnostih za sofinanciranje razvojnih projektov iz sredstev iz Norveškega sklada.

Norveški finančni mehanizem in Finančni mehanizem Evropskega gospodarskega prostora (EGP) sta posebna sklada, v katere Norveška, Islandija in Lihtenštajn (ki niso v EU) namenjajo sredstva za zmanjševanje gospodarskih in socialnih razlik v srednji in južni Evropi.  S pomočjo teh dveh mehanizmov je bilo v obdobju 2009 – 2014 v Sloveniji izpeljanih več kot 120 projektov v okvirni vrednosti 29 milijonov evrov. Tudi v obdobju 2014 – 2021 gre za velik denar, skupno 2,8 milijarde evrov, pri čemer je Slovenija upravičena do 37,7 milijona evrov.

 

norvej2Na prednostnem seznamu so projekti, ki prispevajo k rasti in zaposlovanju, odpravljanju podnebnih sprememb in odvisnosti od energije ter zmanjševanju socialne izključenosti. Prav tako spodbujajo dvostransko sodelovanje. Zato se je pogovorov z  norveško delegacijo udeležil tudi vodja Oddelka za gospodarstvo in razvojne zadeve Občine Ajdovščina Janez Furlan. Občina je namreč zadolžena za neposredno vzpostavitev stikov med domačimi in norveškimi podjetniki. Srečanje je organizirala Razvoja agencija ROD, ki pomaga pri iskanju partnerjev in oblikovanju projektov za razpise.

Mimogrede, slovenska nogometna reprezentanca se bo v okviru Lige narodov v petek v Ljubljani pomerila prav z Norveško, kjer pa, po besedah veleposlanika, ne bo šlo za dvostransko sodelovanje.