Koncert v počastitev dneva suverenosti

datum: 22.10.2018
kategorija: Novice

V lokavški Dvorani Edmunda Čibeja je bila v soboto osrednja slovesnost ob dnevu suverenosti v občini Ajdovščina. Nastopil je Policijski orkester s solisti. Ob tej priložnosti je Občina Ajdovščina prejela srebrni znak Združenja Sever.

suverenost-koncert.jpg Dan suverenosti praznujemo 25. oktobra, v spomin na enega od pomembnih dogodkov v procesu osamosvajanja – takrat je zadnji vojak Jugoslovanske armade zapustil slovensko ozemlje. Društvo veteranov Sever Severne Primorske je v sodelovanju z ostalimi veteranskimi in domoljubnimi organizacijami v počastitev praznika priredilo koncert. Potekal je v Lokavcu, v Dvorani Edmunda Čibeja, nastopil pa je odlični Policijski orkester, ki prav letos praznuje 70. obletnico, z imenitnimi solisti – Matjaž Mrak, Irena Yebuah Tiran in Maja Bratina so navdušili polno dvorano obiskovalcev.

suverenost-publika.jpgO prazniku je govoril Angel Vidmar, ki je nastopil v dveh vlogah – je predsednik severnoprimorskega Društva veteranov Sever, pa tudi predsednik Krajevne skupnosti Lokavec. Spomnil je na »trnovo in krvavo pot«, ki jo je prehodil slovenski narod do pomembnega trenutka, ko je ladja s še zadnjimi vojaki JA izplula iz koprskega pristanišča ter opomnil, da suverenost pomeni razmišljati s svojo glavo, ne pa zgolj prikimavati globalnemu svetu.

Zveza policijskih veteranskih društev je Občino Ajdovščina nagradila s Srebrnim znakom Združenja Sever, za odlično sodelovanje občine z društvom, kar je bistveno pripomoglo k njegovi prepoznavnosti. Izročil ga je predsednik združenja, dr. Tomaž Čas, prevzel pa podžupan Občine Ajdovščina Alojzij Klemenčič. Podžupan se je zahvalil združenju za priznanje, predvsem pa za skrb za hranjenje spomina na dogodke iz preteklosti ter zagotovil, da bo Občina Ajdovščina tudi v prihodnje podpirala aktivnosti društva. 

Foto: Nevenka Vidmar