Rožnati oktober v Ajdovščini

datum: 14.10.2018
kategorija: Novice

Rožnati oktober je mesec boja proti raku dojk, ki je najpogostejša oblika raka pri ženskah. Tudi letos bo na mednarodni dan zdravih dojk 15. oktobra rožnato zasijal stolp v grajskem vrtu, ob spremljavi različnih aktivnosti pa bo na panojih za grajskim obzidjem odprta tematska razstava.

rožnati oktober.jpg15. oktober pa je mednarodni dan zdravih dojk, proglasilo ga je evropsko združenje Europa Donna z namenom osveščanja o zgodnjem odkrivanju in preprečevanju raka dojk ter širjenja informacij o zdravju dojk. Dan zdravih dojk bo slovensko združenje Europa Donna z različnimi aktivnostmi obeležili tudi v Ajdovščini. V Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli okoli 1300 žensk in okoli 10 moških. Rak dojk je dobro ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj, zato je zelo pomembno ozaveščanje, zgodnje odkrivanje in takojšnje učinkovito zdravljenje.

V ponedeljek, 15. oktobra, se ob 16. uri odpira na panojih ob pešpoti mimo grajskega obzidja odpira razstava tematskih fotografij z naslovom Lep je dan. Sledile bodo družabne in preventivne aktivnosti – plesni nastopi, delavnica izdelave rožnate pentlje, predstavitve samopregledovanja dojk na modelu, nordijske hoje in plesne vadbe, obiskovalke in obiskovalci pa so povabljeni tudi na pohod pod sloganom Gibanje za  zdravje in v organizaciji Centra za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Ajdovščina. Oglejte si podrobnejši program.