Na robu, poklon Venu Pilonu

datum: 21.09.2018
kategorija: Novice

Nocoj, na predvečer 122. rojstnega dne Vena Pilona, se bodo v Pilonovi galeriji na poseben način poklonili umetniku. Ob 17. uri vabljeni na odprtje skupinske razstave grafik, slik in fotografij članic in članov Univerze za tretje življenjsko obdobje iz Gorice.

 Veno Pilon se je rodil 22. septembra leta 1896, umrl je pri 74 letih, dan po svojem rojstnem dnevu, 23. septembra 1970.  Slikar in fotograf je umetniško žilico izrazil tudi v slikoviti avtobiografiji Na robu ter za zaključek slikovito povzel svoje življenje: »Spretnejšemu piscu bi to in še marsikaj lahko naravnost v stroj narekovala le gola fantazija, jaz pa sem moral vse to doživeti. Vprašujem se, ali se je res izplačalo, ali sem moral tako živeti, da sem se otipal tako Na robu. Prepustil sem se življenju, ki se je igralo z menoj in me je oblikovalo po svoje, tridimenzionalno, zato sem ga ljubil – do Roba

V Pilonovi galeriji se bodo nocoj poklonili njegovemu spominu. Razstavljena bodo dela, ki so jih ustvarili udeleženci delavnic slikarstva, grafike in akvarela, še prej pa so se poglobljeno ukvarjali z življenjem in delom Vena Pilona ter njegovimi različnimi tehnikami ustvarjanja. Projekt je nastajal pod mentorstvom slikarja Juana Ariasa Gonana. Razstava bo na ogled do 7. oktobra.