Parkirišče za helikopterje

datum: 13.09.2018
kategorija: Novice

Ob Regijskem skladišču Civilne zaščite RS v logističnem centru v Ajdovščini, od koder poteka logistika za zaščito in reševanje za celotno Severno Primorsko, raste še parkirišče za helikopterje. Gre za naložbo Ministrstva za obrambo RS, ki bo nadvse koristila službam v sistemu zaščite in reševanja.

Po besedah Igorja Benka, poveljnika štaba Civilne zaščite občine Ajdovščina, bo parkirišče za helikopterje dobrodošla pridobitev, ki bo bistveno olajšala tako prevoze obolelih ali poškodovanih oseb, kot tudi zaščito pred naravnimi nesrečami, predvsem požari. Naravne in druge nesreče so v naši dolini stalnica – pri zadnjem večjem požaru, ki je konec julija izbruhnil na pobočju Gore, bi bili gasilci brez pomoči helikopterja nemočni, saj je strela zanetila ogenj na izredno težko dostopnem terenu. Poleg tega pa reševalci beležijo porast poškodovanih na račun vedno bolj popularnih adrenalinskih športov.  

Parkirišče za helikopterje gradi domače podjetje Stopar PGM iz Lokavca, ki je konec maja z obrambnim ministrstvom podpisalo pogodbo v končni vrednosti 227.000 evrov. V sklopu naložbe bo zgrajena ploščad za pristajanje in vzletanje, povezovalna cesta in parkirišče za intervencijska vozila – 6 parkirnih mest. Območje bo ograjeno z lično visoko ograjo. V bližini je tudi hidrantno omrežje. Z gradnjo se je pričelo pred dobrim tednom dni, direktor podjetja Stojan Stopar zagotavlja, da bo zaključena v pogodbenem roku 3 mesece.