Namig za izlet - Vrtovin

datum: 09.09.2018
kategorija: Novice

Po dolgih letih želja so v zaselku Lozarji sredi Vrtovina uredili asfaltni plato, priročno parkirišče in počivališče, ki bo služilo tako domačinom, kot obiskovalcem. Od tam namreč pelje označena pot do Svetega Pavla.

Vrtovin plato Nov plato v zaselku Lozarji v Vrtovinu odlikuje imeniten razgled na dolino. Na njem je brez težav hkrati lahko parkiranih deset avtomobilov. Tu je urejeno tudi počivališče – lesena miza s klopmi ter pitnik. Za potrebe pitnika je bila do platoja napeljana tudi vodovodna napeljava. Prostor je na pobudo krajevne skupnosti uredila Občina Ajdovščina. Vrednost drobne, vendar za kraj pomembne naložbe, je bila okoli 15.000 evrov. Predhodno pa je bilo potrebno od Sklada kmetijskih zemljišč odkupiti parcelo.

rimski stolp vrtovin-fotoSH.jpgOd platoja pelje označena pot do školja Sv. Pavla – ene najlepših kulturno-zgodovinskih točk v kraju. Ob čudovitem razgledu si obiskovalci tu lahko ogledajo ostanek poznorimske utrdbe – vodnega stolpa – ki je najstarejša še ohranjena rimskodobna arhitektura v tem delu Evrope. Na školju pa je cerkvica Sv. Pavla, ki je na temeljih stare prednice zrasla leta 1945, v zahvalo za mir in v spomin na žrtve vojne. Do Sv. Pavla vodi mnogo poti, ena najkrajših od novega platoja v zaselku Lozarji sredi Vrtovina. Vabljeni na obisk!