Poslanica župana ob začetku šolskega leta

datum: 03.09.2018
kategorija: Novice

Drage šolarke in šolarji, spoštovane učiteljice in učitelji!

 

 

 

 

Najprej voščim dobrodošlico prvošolkam in prvošolcem. Danes je za vas poseben dan, prvič ste vstopili v prostor, ki bo naslednjih devet let vaš drugi dom. Želim vam, da bi se tu zares počutili kot doma, da bi se z veseljem in veliko novega naučili. Svet, v katerega se podajate, temelji na znanju.

Ostali učenci ste že občutili slast poletnih počitnic in se polni doživetij vračate v šolske klopi. Prepričan sem, da znate in da boste lepo skrbeli za najmlajše ter nasploh v vaših šolah ustvarili prijetno vzdušje. Vem, da vam lahko zaupam, da ste spoštljivi do učiteljev in sošolcev, da ste strpni in razumevajoči do različnosti, da ste odgovorni do sebe in do drugih. Prosim vas, da ste pozorni drug do drugega, da si medsebojno pomagate. Tako si boste ustvarili prijazno okolje, v katerega se bo veselje vsak dan vračati in kjer bo lepo delati.

Drage učenke in učenci, svet vas potrebuje. Vi ste tisti, za katere danes ustvarjamo in na katere računamo. V vizijo strategije razvoja smo zapisali, da bo Občina Ajdovščina leta 2030 prepoznavno, učinkovito, konkurenčno, zeleno in življenju prijazno gospodarsko, politično in kulturno središče Vipavske doline z visoko bivanjsko kvaliteto v mestu in na podeželju. Temeljila bo na znanju.

Mnogi od vas danes še ne razumete prav vseh teh zahtevnih besed, preprosto in vam bolj razumljivo bi lahko rekel, da si želimo, da bi bila naša občina in vsi njeni kraji čez dobro desetletje okolje, ki bo svojim prebivalcem ponudilo vse, kar potrebujejo za kvalitetno življenje. Leta 2030 boste prvošolci zaključevali srednje šole, devetošolci pa boste takrat že pošteno zakorakali v svoje lastno življenje, si ustvarjali družine … Naša želja je, da si vse to ustvarjate tukaj, v domačem kraju.

Zato računam na vas že danes, da nas boste spodbujali s svojimi zvedavimi vprašanji in ustvarjalnimi idejami, da boste opozarjali na tisto, česar odrasli morebiti ne znamo več videti, nas navduševali s svojimi projekti in nam dali misliti s svojim lastnim razmišljanjem. Moja vrata so vedno odprta za vaše pobude.

Spoštovane ravnateljice in ravnatelji, učiteljice in učitelji! Srečali smo se takoj po koncu starega in tik pred začetkom novega šolskega leta. Vaše pomembno poslanstvo daleč presega okvir vaših službenih zadolžitev, lokalna skupnost pa vas prosi še več – da bi vse te naše otroke pripravili za življenje v naši skupnosti. Da bi jih naučili osnov, temeljev, na podlagi katerih se bodo lažje odločali. Hvala vam za izkazano pripravljenost. Veselim se našega skupnega sodelovanja!

Vsem našim šolskim skupnostim želim prijetno, ustvarjalno in uspešno šolsko leto! 

Župan Tadej Beočanin