Pred 50 leti je prvič zadonelo 'Vstajenje Primorske'

datum: 30.08.2018
kategorija: Novice

Veteranske in domoljubne organizacije občin Ajdovščina in Vipava prirejajo v soboto, 1. septembra, pohod k spomeniku pesmi Vstajenje Primorske za Križno Goro.

Pohod se začne ob 9. uri na Valinovžah v naselju Gozd, ob 11. uri pa bo ob spomeniku proslava. Slavnostni govor pripravlja Jožef Člekovič, predsednik severnoprimorskega odbora Zveze veteranov vojne za Slovenijo. Program bodo oblikovali Oktet Castrum, Manuela Polanc in Anja Brus.   

'Vstajenje Primorske' se je rodilo na območju občine Ajdovščina, za Križno Goro, v zimskem jutru leta 1944! Avtor besedila Lev Svetek – s partizanskim imenom Zorin, je prenočil v kurirski karavli št. 15, zjutraj se je povzpel na bližnjo vzpetino. Pod njim je bila razgrnjena Vipavska dolina in tam daleč, čez Kras, se je kot slutnja vsega lepega bleščalo Jadransko morje, za katerega je verjel, da bo naše. In rodila se je pesem s čudežno stvariteljsko močjo!

Že tisti večer jo je Zorin na kulturni prireditvi v kurirski postojanki prvič prebral in požel buren aplavz. Kmalu so jo ljudje po primorskih vaseh vzeli za svojo. Glasbeno obliko ji je po vojni vdahnil briški skladatelj Rado Simoniti, prvič pa so jo zapeli združeni primorski pevski zbori 8. septembra 1968 v Novi Gorici, ob 25. obletnici primorske vstaje, torej pred 50 leti.