Praznično v Selu

datum: 17.08.2018
kategorija: Novice

To soboto, 18. avgusta, bo šagra v Selu. Letos na novi lokaciji, z razlogom – krajani Sela se veselijo dobrodošle pridobitve, ob športnem igrišču na robu vasi sta namreč zrasla dva objekta. Hkrati pa bo to pravi trenutek za slovesno izročitev novega gasilskega vozila Prostovoljnemu gasilskemu društvu Selo.

Igrišče v Selu Želja po urejenem športnem parku ima v Selu že precej dolgo brado. Prvo gradbeno dovoljenje je bilo pridobljeno že leta 2011, za ureditev športnih površin - nogometnega in odbojkarskega igrišča. Slednjemu manjka še asfaltna prevleka. Zgodba se je nato nadaljevala lani, z novo naložbo v manjša objekta ob igrišču, vsak meri približno 45 kvadratnih metrov. V enem so urejene sanitarije in garderobe, drugi pa je večnamenski, predvsem pa bo služil kot priročno skladišče za hranjenje opreme. V okviru te občinske naložbe je urejena tudi razsvetljava igrišča, medtem ko so okolico uredili krajani s prostovoljnim delom. Vrednost te naložbe, 146.000 evrov, je poravnala Občina Ajdovščina. Krajevna skupnost Selo pa želi projekt nadaljevati ter asfaltirati parkirišča in igrišče za odbojko ter urediti dostopno pot z regionalne ceste, ki bi bila precej krajša, kot je obstoječa skozi vas. V občinskem proračunu za leto 2019 so že rezervirana sredstva za ureditev priključka z glavne ceste.

Občina je primaknila tudi precejšen del sredstev za nakup novega gasilskega vozila za PGD Selo, katerega vrednost z opremo vred je približno 220.000 evrov. 20 % denarja zanj je zbralo Prostovoljno gasilsko društvo Selo. Avtocisterna AC 35-60 lahko hkrati prepelje 6000 litrov vode, pretok pa je 3500 litrov na minuto. Razlogov za nakup vozila je veliko. Na območju PGD Selo se širijo obrtne cone, vas seka hitra cesta, obenem pa je to drugo takšno vozilo v občini, eno avtocisterno ima GRC Ajdovščina. Vozilo bo tako nadvse koristno in bo služilo celotni Gasilski zvezi Ajdovščina.  

Plakat_Selo_praznik_2018.jpgPredaja vozila bo potekala po gasilskem protokolu, z godbo, praporščaki in nagovori – spregovorili bodo predsednik PGD Selo Borut Pečenko, regijski predsednik prostovoljnih gasilcev Jože Dakskobler in župan Tadej Beočanin, ki bo poveljniku domačih gasilcev, Gregorju Lozarju, izročil ključ novega vozila. Sledila bo še kratka slovesnost ob predaji novih prostorov ob športnem igrišču, katere glavna protagonista bosta predsednik Krajevne skupnosti Selo Dejan Pišot in župan Tadej Beočanin.

Kulturni program bosta oblikovali zasedbi Prvaška pleh muzika in Primorski akademski pevski zbor Vinka Vodopivca. S plakatov, ki vabijo na šagro v Selo, se v prvem planu smeje Tanja Žagar, ki bo poskrbela za žur po obeh slovesnostih. Pomagali pa ji bodo še fantje iz zasedbe Odprave Zelenega zmaja, znani po priredbah znanih hitov.