Podjetno v Ajdovščini

datum: 02.08.2018
kategorija: Novice

Celovito opremljanje poslovnih con Ajdovščina se nadaljuje. Parcele se dobro prodajajo, proizvodni objekti rastejo. Zgolj na območju V Talih, kamor prihaja kar pet kovinarskih podjetij, bo v naslednjih nekaj mesecih na voljo nekaj deset novih delovnih mest.

Projekt komunalnega opremljanja območja V Talih je v celoti zaključen, le asfaltacija dela ceste bo smiselno počakala na zaključek gradnje objektov. Urejeni so vodovod, kanalizacija, ceste, javna razsvetljava, nizkonapetostna elektrika. Podjetje Elektro Primorska bo tu zgradilo transformatorsko postajo, za kar je že pridobilo zemljišče. Adriaplin pa namerava poslovno cono tudi plinificirati. Za prvi del urejanja, ki je bil zaključen dobro leto nazaj, je Občina Ajdovščina pridobila velik del evropskih sredstev. Drugi del pa je v celoti urejala z denarjem občinskega proračuna.  

 

Vse parcele, ki so bile na voljo V Talih, so že prodane, na mnogih že rastejo novih objekti. Na območje med hitro cesto in obvoznico se selijo nekatera domača podjetja, prihajajo pa tudi tuja. Seli in širi se podjetje Metal design, ki je že pošteno v gradnji. Prav tako podjetje VRC, ki se v Ajdovščino seli iz Vipave. V soseščini bodo gradili še podjetje CNC Kovšca, ki je trenutno v fazi projektiranja, podjetje Marmet ter italijansko podjetje Metech, ki se prav tako kot ostala na tem območju ukvarja s kovinarsko industrijo.  

Povpraševanje za odkup in najem proizvodnih hal v Ajdovščini je izjemno, prav tako gredo dobro v promet parcele v komunalno opremljenih poslovnih conah. Tako je že precej prodanega na območju Pod železnico, ki se še komunalno ureja. Občini je uspelo odkupiti večji del zemljišč na tem območju, pretežno so že razprodana. Tja prihajajo in se širijo podjetja Extel, Cetin, L-inox, pa verjetno tudi prehransko podjetje Organa.

V naslednjih nekaj mesecih se torej v Ajdovščini obetajo nova delovna mesta. Poslovne cone Ajdovščina pa so vključene tudi v Dogovor za razvoj regij, ki je bil nedavno sklenjen med Vlado RS in Razvojnim svetom Goriške razvojne regije. To pa pomeni že zagotovljena dodatna nepovratna sredstva za krepitev obrti in podjetništva v občini.